У чому стратегічна важливість атаки українських дронів по Новоросійську — пояснення експертів
Категорія
Світ
Дата публікації

У чому стратегічна важливість атаки українських дронів по Новоросійську — пояснення експертів

вибух
Джерело:  24 канал

У ніч проти 17 травня в Новоросійську було гаряче. Україна атакувала щонайменше 2 нафтобази та 2 термінали. Також "бавовна" трапилася у морському порту та на Туапсинському НПЗ.

Чому удар по Новоросійську такий важливий

Військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко та політтехнолог Борис Тизенгаузен пояснили, чому атака по Новоросійську є дуже важливою.

Борис Тизенгаузен розповів, що сталася знакова подія — українські дрони атакували найбільший російський морський порт у Новоросійську. Дронам вдалося пошкодити два термінали з понад 12 наявних. Мовиться про "Новоросійський мазутний термінал" та термінал "Імпортхарчпром" — в останньому БпЛА попали по двох резервуарах з паливом. На території також розташовується нафта Азербайджану та Казахстану.

Раніше був лише один удар по Новоросійську, коли 3 серпня 2023 року Україна пошкодила великий десантний корабель "Оленегорський горняк". Водночас цього разу вдалося підірвати експортний потенціал Росії на мільярди — мільярди доларів. Тепер для усіх країн, які везуть свою нафту на експорт через країну-агресорку, суми страхування та сприйняття взаємин з Кремлем відчутно зміняться.

Новоросійськ уже відносно безпечний порт. Ще один удар і третина іноземних компаній згорнеться, й шукатиме альтернативні шляхи. Ось в чому важливість удару, — наголосив політтехнолог.

Майстерна робота українців

Уже вдруге українські безпілотники завдають ударів по Туапсинському НПЗ. Вперше атака відбулася на початку березня, окупанти лише відремонтували завод, а 17 травня два БпЛА знову уразили підприємство.

Тільки вийшли попрацювали, знову зупинився й гроші вклали в ремонт. Настрої погіршуються. Це людей демотивує, які там працюють. Інвестори, кремлівські еліти також хвилюються. Цілий комплекс проблем, — сказав Олександр Мусієнко.

Українські оператори дронів філігранно та ювелірно відпрацювали. Адже попали точнісінько в установку з перероблення нафти — це найцінніше, що є. Без цього елементу НПЗ не може працювати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?