У Дії можна буде оформити тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон
Категорія
Технології
Дата публікації

У Дії можна буде оформити тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон

Михайло Федоров
Дія

Послуга в Дії буде повністю безоплатною, водночас класичний спосіб оформлення згоди в нотаріуса залишиться доступним для батьків.

“Дія” батькам в поміч

Кабінет міністрів України підтримав постанову, згідно з якою оформити тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон можна буде у застосунку Дія. Ця послуга буде повністю безоплатною.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

Швидко та зручно – уряд підтримав оформлення тимчасового дозволу на виїзд дитини за кордон у Дії, – йдеться в повідомленні.

За словами міністра, працюватиме все дуже просто.

Він пояснив, що необхідно, щоб в обох батьків була Дія. Один відсилає заяву про дозвіл, а другий надає згоду в застосунку Дія.Підписом. Потім дані автоматично вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, а прикордонники зможуть усе перевірити онлайн.

Послуга в Дії буде повністю безоплатною, водночас класичний спосіб оформлення згоди в нотаріуса залишиться доступним для батьків. Продовжуємо будувати країну з найзручнішими держсервісами, – зазначив Федоров.

Чи буде ШІ в Дії та інших державних сервісах

Михайло Федоров розповів, що у Дії може з’явитися віртуальний помічник нового покоління.

Це, звичайно, спойлер, це лише R&D. Я не можу зараз говорити, що це на 100% відбудеться, не можу говорити про дедлайни. Але, по-перше, ми працюємо над віртуальним помічником "Надія", який, можливо чи ні, зʼявиться в Дії. Це робоча назва, — зазначив Федоров.

Мінцифри веде консультації з американською OpenAI і хоче впроваджувати ШІ-технології у державні сервіси.

Ми спілкуємося з компанією OpenAI, щоб максимально автоматизувати і зробити зрозумілою мовою відповідь на будь-яке ваше питання. Наприклад, ви говорите: "Надія, знайди ЦНАП поруч зі мною, який знаходиться в такому-то районі, в такому-то місті, і скажи, які послуги можна отримати". І тобі людською мовою максимально персоналізовано дається відповідь, де можна знайти цей ЦНАП, і так далі, — пояснив міністр.

За його словами, йдеться не лише про те, що можна отримати на порталі або в застосунку Дія, а взагалі про будь-яку відповідь на питання, що стосується державних сервісів.

Я поки не можу розповісти всю архітектуру, але, звичайно, ми не будемо використовувати персональні дані. Ми дизайнимо систему таким чином, щоб все було максимально безпечно, тому що це головний виклик. З точки зору технології це буде максимально умовна локалізація, — акцентував Федоров.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?