У Європарламенті закликали видати міжнародний ордер на арешт Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

У Європарламенті закликали видати міжнародний ордер на арешт Лукашенка

У Європарламенті закликали видати міжнародний ордер на арешт Лукашенка
Джерело:  online.ua

Депутати Європарламенту у новій доповіді закликали білоруський режим звільнити всіх політичних в'язнів та Міжнародний кримінальний суд (МКС) розглянути міжнародний ордер на арешт Олександра Лукашенка.

Джерело: Європарламент

Євродепутати закликали МКС видати ордер на Лукашенка

У заяві Європарламенту йдеться, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні, і злочини, вчинені в Україні, в тому числі через роль режиму в незаконній передачі дітей.

Тому звіт закликає інституції ЄС та країни-члени вжити всіх необхідних кроків на міжнародному рівні для забезпечення кримінального переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноцид, - йдеться в заяві Європарламенту.

Євродепутати зазначають, що оскільки Міжнародний кримінальний суд уже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, то МКС мусить розглянути аналогічний ордер на арешт Олександра Лукашенка.

Звіт був ухвалений комітетом із закордонних справ 18 липня 49 голосами за. Три євродепутати проголосували проти, два — утрималися.

Також у звіті йдеться про репресії та порушення прав людини в Білорусі. У країні за ґратами перебувають близько 1500 політичних в’язнів, понад 300 000 білорусів покинули країну через репресії з боку влади.

Ордер МКС за депортацію українських дітей

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Їх звинуватили у керуванні депортацією дітей до РФ, що є воєнним злочином.

Видання The Telegraph 17 липня опублікувало розслідування про те, що Білорусь викрадає українських дітей.

Згідно з даними журналістів, з вересня 2022 року близько 2150 українських дітей віком від шести років було вивезено до Білорусі, до осені кількість таких дітей може становити 3000.

Через що проходять діти в російському полоні дивіться у документальному фільмі online.ua "Понівечене дитинство".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?