У Фінляндії обирають нового президента у другому турі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Фінляндії обирають нового президента у другому турі

Фінліндія
Джерело:  Yle

11 лютого у Фінляндії проходить другий тур президентських виборів. За найвищу посаду змагаються колишній прем’єр-міністр Александр Стубб і ексглава МЗС Пекка Хаавісто.

Що відомо про другий тур виборів президента у Фінляндії

Результати першого туру президентських виборів були оголошені 28 січня.

Колишній прем'єр-міністр і кандидат від "Коаліційної партії" Александер Стубб переміг у першому турі, набравши 27,2% голосів. До другого туру також пройшов ексочільник МЗС Пекка Хаавісто з 25,8% підтримки.

Політик, який набере більше голосів у другому турі, буде призначений наступним президентом Фінляндії 1 березня 2024 року.

Що відомо про кандидатів

Александр Стубб — правоцентрист, раніше обіймав посади прем'єр-міністра та міністра закордонних справ. У 2017 році залишив політику й не збирався повертатися, але вторгнення Росії в Україну змусило його змінити думку.

Пекка Хаавісто — засновник лівоцентристської Партії зелених. Вже втретє є кандидатом на пост президента. Вперше балотувався до парламенту в 1987 році, а з 2019 по 2023 рік обіймав пост міністра закордонних справ.

"Обидва є знайомими обличчями з сильним зовнішньополітичним досвідом", — охарактеризувала кандидатів газета The New York Times

ЗМІ зазначають, що Стубб має більше шансів здобути прихильність виборців, які схиляються до консервативних цінностей, тоді як Хаавісто у разі перемоги стане першим відкритим геєм на посаді президента Фінляндії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?