У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Категорія
Україна
Дата публікації

У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Офіс Президента України
У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У Києві 11 вересня відкрили меморіал, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу, в межах четвертого саміту міжнародної Кримської платформи.

Головні тези:

  • Меморіал у Києві нагадує про анексію Криму, радянську депортацію та російську окупацію.
  • Це символ боротьби за справедливість та можливість для кримчан повернутися додому, у вільний від Росії Крим.
  • За ініціативи України створена “Кримська платформа” для захисту прав людини в Криму і деокупації півострова.
  • Учасники саміту “Кримської платформи” прагнуть повернути увагу світу до проблеми Криму та зміцнення міжнародної безпеки.

Меморіал нагадує про три трагедії

Меморіал у столичному сквері Миру покликаний нагадувати про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією у 1783 році, радянську депортацію у 1944 році та російську окупацію у 2014-му.

Фото — president.gov.ua

Крим — це не просто територія. Це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі та гармонії зі своєю культурою, мовою, традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму — ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій Крим, вільний від Росії та страху.Сьогодні відкриваємо український національний меморіал, присвячений ушануванню трагедії кримськотатарського народу. І колись неодмінно такий самий меморіал з’явиться в нашому, вільному Криму.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

Президент України

Глава держави також зауважив, що план Формули миру — це й план повернення Криму, відновлення прав кримськотатарського народу, українців та всіх, хто живе на цій землі.

Мустафа Джемілєв додав, що цей меморіал не лише присвячений пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а й нагадує нам про те, із яким сусідом доводиться жити.

Фото — president.gov.ua

Жителі Криму вже 10 років перебувають у лапах правонаступників і послідовників того режиму, який здійснював масовий геноцид кримськотатарського народу, — сказав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Що відомо про Кримську платформу

"Кримська платформа" — ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Цьогорічний саміт "Кримської платформи" пройде 11 вересня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?