У Литві пройшов другий тур президентських виборів. Які попередні результати
Категорія
Політика
Дата публікації

У Литві пройшов другий тур президентських виборів. Які попередні результати

Литва
Джерело:  LRT

Станом на 21:30 26 травня Центральна виборча комісія вже підрахувала голоси у 1294 округах Литви.

У Литві переобрано Президента: що відомо

26 травня у Литві відбувся другий тур президентських виборів, у якому за посаду змагалися чинний президент Гітанас Науседа та прем'єрка Інгріда Шимоніте

Про це повідомляє LRT.

Попередні результати виборів Президента Литви

За останніми даними, на рахунку Науседи 80,35% голосів, тоді як прем'єр-міністерку підтримали 18,11% виборців.

Щоб проголосувати на виборах глави держави, до дільниць прийшли 49,61% громадян.

Про початок другого туру виборів повідомляло LRT. З 7-ї години ранку були відкриті 1895 виборчих дільниць, які працювали до 20:00.

Голосувати могли понад 2,3 млн громадян, причому в Литві дозволено голосувати на будь-якій дільниці, незалежно від офіційного місця реєстрації.

Після 20:00 почався підрахунок голосів. Виборці вже висловили свою волю, проголосувавши заздалегідь або вдома. За даними ЦВК, це становить 11,03% від загальної кількості виборців, які мають право голосу.

Голосування вдома почалося ще в п’ятницю. За даними ЦВК, 11,03% від загальної кількості виборців у другому турі президентських виборів проголосувало заздалегідь.

Головними кандидатами на президентську посаду є чинний президент Гітанас Науседа і прем’єр-міністрка Інгріда Шимоніте.

Посада Президента у Литві

Президент Литви керує збройними силами та вищим органом політики оборони та національної безпеки, а також представляє країну на самітах Європейського Союзу та НАТО.

У тандемі з урядом президент визначає зовнішню політику та політику безпеки, може накладати вето на закони та має право голосу в призначенні ключових посадових осіб, таких як судді, головний прокурор, начальник оборони та голова центрального банку.

У 2019 році Науседа виграв другий тур президентських виборів проти Шимоніте, колишньої міністерки фінансів, набравши 66% голосів.

Шимоніте також стикається з важким випробуванням на загальних виборах у жовтні цього року, оскільки урядові партії поступаються в опитуваннях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?