У Львові з-під завалів музею дістали вціліле погруддя Шухевича
Категорія
Україна
Дата публікації

У Львові з-під завалів музею дістали вціліле погруддя Шухевича

музей

У Львові з-під завалів знищеного росіянами 1 січня Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича дістали його вціліле бронзове погруддя.

У Львові з-під завалів музею дістали вціліле погруддя Шухевича

Про це повідомили у Львівському історичному музеї, відділом якого є музей Шухевича.

Внаслідок розбору завалів Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича нашій музейній команді вдалося врятувати бронзове погруддя авторства Михайла Черешньовського, – розповіли в історичному музеї.

За словами музейників, скульптура генерал-хорунжого зазнала лише незначних ушкоджень.

Також радісною новиною поділився голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Ви знаєте, що уламки ворожих "шахедів" знищили музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі... Але маємо і справжнє диво: погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського, яке вважалося втраченим через атаку на музей, насправді вціліло! Його виявили під численними завалами. Погруддя має незначні ушкодження, але врятоване! – повідомив Козицький.

Голова ОВА зазначив, що врятоване після російського удару погруддя Шухевича знаходиться у фондах Львівського історичного музею.

Погруддя авторства скульптора Черешньовського було подароване Львівському історичному музею Товариством вояків УПА у США ім. генерал-хорунжого Тараса Чупринки спеціально для новоствореного в 2001 році Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича в Білогорщі.

Музей встигли оцифрувати

Після атаки на меморіальний музей Шухевича львівське бюро Skeiron, яке займається оцифровуванням об’єктів української культурної спадщини, повідомило у соцмережах, що встигли зробити цифровий макет знищеного 1 січня будинку генерал-хорунжого УПА.

Це цілеспрямований удар по історії нашої визвольної боротьби, але, на щастя, ми створили 3D тур музеєм ще у 2021 році разом з Львівським історичним музеєм, – зазначили в бюро та поділилися посиланням на тур музеєм.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?