У Молдові затримали двох підозрюваних у підготовці державного перевороту
Категорія
Світ
Дата публікації

У Молдові затримали двох підозрюваних у підготовці державного перевороту

У Молдові затримали двох підозрюваних у підготовці державного перевороту
Джерело:  online.ua

Молдовська служба інформації та безпеки розслідує державну зраду двох громадян країни. Їх підозрюють у шпигунстві на користь неназваної держави.

Джерело: Newsmaker

У Молдові заарештували двох шпигунів

Служба інформації та безпеки (СІБ) разом з Прокуратурою по боротьбі з організованою злочинністю та особливими справами підозрює п'ятьох громадян Молдови у тому, що вони входили до агентурної мережі іншої держави.

У грудні 2022 року двох з них заарештували, інші троє - отримали статус підозрюваних.

Як повідомляється, спецслужби іншої держави завербували громадян Молдови для дестабілізації обстановки та зміни конституційного ладу.

Також спецслужби Молдови виявили громадян іншої держави, які займалися шпигунством та фінансували мешканців Молдови.

СІБ вказує, що розслідування цієї справи розпочалося у 2020 році. Правоохоронці зафіксували плани підозрюваних та вже частково виконані дії.

Йдеться про грошові перекази, провокування міжетнічної ненависті, нетерпимість до деяких категорій громадян, наймання людей, схильних до насильства, для участі у протестах, - повідомляють ЗМІ.

Зловмисникам загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі за зраду батьківщині та шпигунство за Кримінальним кодексом Молдови.

РФ планувала державний переворот в Молдові

Нагадаємо, що 9 лютого під час свого виступу у Єврораді президент України Володимир Зеленський заявив, що РФ планувала повалення конституційного ладу в Молдові. План цього перехопила українська розвідка.

Це підтвердила президентка Молдови Майя Санду, зазначивши, що Україна передала її країні ці плани. Вона розповіла, що плани включали диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників.

Також РФ планує використати проросійську партію «Шор» для встановлення своєї влади у Молдові.

Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив, що РФ може планувати висадку десанту в аеропорту Кишинева, щоб встановити контроль над країною.

Читайте більше про ситуацію в Молдові в нашому інтерв’ю з ексміністром оборони Молдови Віталієм Марінуцею та ексголовою розвідки Молдови Юрієм Брічагом:  Якби не Україна, вздовж Пруту їздили б російські танки — ексміністр оборони Молдови Віталій Марінуца

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?