У М'янмі почалися бої армії хунти з повстанцями у регіонах
Категорія
Світ
Дата публікації

У М'янмі почалися бої армії хунти з повстанцями у регіонах

У М'янмі почалися бої армії хунти з повстанцями у регіонах
Джерело:  online.ua

Збройне угрупування, учасники якого належать до етнічної меншини карен, що мешкають у М’янмі, атакували у вівторок, 27 квітня, блок-пост урядової хунти країни.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними інцидент стався у джунглях неподалік від кордону М’янми з Таїландом.
Угрупування — частина Каренського міжнародного об’єднання. Це найстаріші повстанські сили на території М’янми. Вони наразі захопили укріплений пункт на західному березі річки Салуїн, що утворює таїландський кордон.

Згідно з коментарем тайської влади та представників КМО, урядові війська пізніше вдарили по бойовим групам противника з повітря.

Напад на блок-пост став реакцією на заяву хунти, яка “позитивно” сприйняла вимоги Асоціації держав Південно-Східної Азії щодо припинення свавілля у країні, однак лише після відновлення стабільності.

Представники АДПСА раніше після зустрічі з лідерами хунти констатували певний консенсус, за яким було узгоджено кроки для припинення насилля, початку діалогу між сторонами у М’янмі.

Фактично збройні зіткнення у регіонах відвернули увагу військового уряду від продемократичних протестів. які не вщухають у М’янмі від самого початку державного перевороту, який стався 1 лютого.

Державний переворот у М’янмі

До лютого 2021 року влада у країні належала президентці Аун Сан Су Чжі, яка стала лауреаткою Нобелівської премії миру та дисиденткою у час м’янмарської диктатури.

На останніх виборах військовий блок не погодився з результатами, за якими перемогу знову отримала колишній політичний в’язень. Найвищий склад збройних сил ввів армійські підрозділи з бронетехнікою у центр столиці країни, захопив урядовий квартал та заарештував Аун Сан Су Чжі.

Такий крок став початком масових протестів на вулицях міст М’янми. Нова влада, яку засудили по всьому світу, придушує виступи населення зі зброєю в руках — упродовж кількох місяців сутичок загинули понад 700 мирних мешканців країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?