У НАТО не підтримали ідею Столтенберга щодо України — що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО не підтримали ідею Столтенберга щодо України — що сталося

НАТО
Єнс Столтенберг

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, міністри оборони країн блоку досі не схвалили план фінансування України, який передбачає виділення щорічної допомоги в розмірі 40 млрд євро.

Головні тези:

  • Столтенберг відмовився від ідеї створення п'ятирічного фонду військової допомоги для України через критику з боку інших членів блоку.
  • Замість цього був розроблений новий план фінансування, що передбачає виділення не менше 40 млрд євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.
  • Столтенберг вважає, що новий план матиме більшу підтримку серед країн-членів НАТО і забезпечить довгострокову допомогу для Києва.
  • До липневого саміту НАТО у Вашингтоні країни блоку планують ухвалити фінансове зобов'язання перед Україною.

Щорічна масштабна допомога НАТО для України залишається під питанням

Генеральний секретар Альянсу офіційно підтвердив, що члени блоку продовжать узгоджувати позицію з цього питання до саміту у Вашингтоні.

Нам ще потрібно виконати роботу над узгодженням наших позицій щодо обсягу довгострокової фінансової допомоги та щодо вступу України до саміту у Вашингтоні.

Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг

Генсек НАТО

Як нещодавно стало відомо, Столтенберг відмовився від ідеї створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні.

Він ухвалив таке неочікуване рішення, оскільки стикнувся з критикою з боку багатьох членів блоку.

Однак це не зупинило генсека, й він вирішив надати підтримку Україні в іншому вигляді.

Генеральний секретар НАТО розробив новий план, згідно з яким країни Альянсу зобов'язуються витрачати щонайменше 40 мільярдів євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.

Ця ініціатива отримала ширшу підтримку, аніж попередня ідея Столтенберга.

Столтенберг переконаний, що його новий план щодо України підтримають

За словами генсека, станом на сьогодні в Альянсі уже є домовленість про забезпечення провідної ролі НАТО у координації безпекової допомоги і проведенні навчань для України.

Єнс Столтенберг також озвучив прогноз, що до липневого саміту блоку у Вашингтоні нарешті ухвалять фінансове зобов'язання перед Україною.

Це один із прикладів того, як ми, використовуючи НАТО, можемо мати більш міцну та передбачувану структуру, особливо у поєднанні із зобов'язанням витрачати не менше 40 млрд євро на рік. Це забезпечить те, що ми матимемо більш довгострокову і передбачувану підтримку для України, — наголосив генсек Альянсу.

На переконання Столтенберга, НАТО повинен дати зрозуміти Путіну, що буде підтримувати Україну стільки, скільки триватиме війна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?