У НАТО погодили щорічне виділення Україні 40 млрд євро — Reuters
Категорія
Україна
Дата публікації

У НАТО погодили щорічне виділення Україні 40 млрд євро — Reuters

У НАТО погодили щорічне виділення Україні 40 млрд євро — Reuters
Джерело:  Reuters

Союзники по НАТО погодили план щорічного фінансування України в обсязі 40 млрд євро.

Головні тези:

 

  • Угода передбачає створення координаційного штабу в Німеччині для постачання зброї та тренувань для Збройних сил України.
  • Альянс призначить відповідального за довгострокову допомогу Україні для виконання потреб у військовій модернізації та невійськовій підтримці.
  • Очікується, що лідери НАТО підпишуть угоду на саміті у Вашингтоні, щоб забезпечити Україну необхідними оборонними засобами.
  • Президент Володимир Зеленський наголосив на готовності Альянсу забезпечити Україну системами протиповітряної та протиракетної оборони на саміті НАТО.

Україна отримає допомогу від НАТО

Країни-члени НАТО домовилися про фінансування військової допомоги Україні в розмірі 40 мільярдів євро. Україна отримає ці кошти наступного року.

Очікується, що лідери НАТО підпишуть це зобовʼязання на саміті у Вашингтоні, який відбудеться 9—11 липня.

За планом НАТО в майбутньому візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї та тренувань для Збройних сил України, частково використовуючи командну структуру Альянсу із залученням коштів зі свого спільного бюджету.

Штаб для координації допомоги Україні розмістять у Вісбадені, що на півдні Німеччини. Там вже діє військова база США.

Також план передбачає, що Альянс призначить відповідального за довгострокову допомогу Україні. Це буде високопосадовий цивільний чиновник, який відповідатиме за потреби у військовій модернізації та невійськовій підтримці, звітуватиме як перед штаб-квартирою НАТО в Брюсселі, так і перед новим командуванням у Вісбадені.

Призначення відповідального зможе захистити довгострокову допомогу — на тлі зміцнення позицій правих сил у Європі та все більшу ймовірність того, що колишній президент США Дональд Трамп може повернутися в Білий дім і скоротити підтримку України.

Що відомо про саміт НАТО

Лідери НАТО збираються на саміт Організації Північноатлантичного договору у Вашингтоні з 9 по 11 липня, щоб частково відсвяткувати 75-ту річницю військового Альянсу.

Президент Володимир Зеленський і генсек НАТО Єнс Столтенберг розповіли про очікування від саміту лідерів Альянсу. Зеленський наголосив на готовності членів Альянсу забезпечити Україну критично необхідними оборонними засобами, передусім системами протиповітряної та протиракетної оборони.

При цьому видання Reuters повідомило, що Україна отримає "хороші новини" у своєму прагненні отримати більше систем протиповітряної оборони на саміті НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?