У НАТО пояснили, навіщо створюють масштабний фонд для України
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО пояснили, навіщо створюють масштабний фонд для України

НАТО
Джерело:  NOS

Створення фонду НАТО для України не є “антитрампівською страховкою”. З такою заявою виступила глава Міноборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

НАТО вирішив змінити свою стратегію щодо допомоги Україні

Як зазначає нідерландська міністерка, новий план Альянсу відповідає зусиллям блоку щодо "консолідації військової співпраці з Україною".

Має сенс структурувати і закріпити підтримку України в рамках НАТО, — підкреслила Кайса Оллонгрен.

Вона також звернула увагу на те, що досі НАТО не хотів централізовано координувати військову підтримку України.

Як відомо, раніше країни-члени самостійно вирішували, що і коли надавати.

За словами очільниці Міноборони Нідерландів, вона вважає чудовою ідеєю централізувати допомогу Україні.

Однак, мовляв, не потрібно розглядати пропонований фонд у розмірі 100 млрд євро для України як "антитрампівську страховку".

Кайса Оллонгрен звернув увагу на те, що зараз ця підтримка відбувається в рамках спеціальної групи з понад п'ятдесяти країн під головуванням Сполучених Штатів, "групи Рамштайн".

Немає жодних ознак того, що Путін хоче зупинитися, а це означає, що ми також повинні готуватися до тривалої війни і тривалої підтримки України. Тому є сенс перейти від ситуативної допомоги до структури, яку ми зможемо підтримувати.

Кайса Оллонгрен

Кайса Оллонгрен

Глава Міноборони Нідерландів

Вона також попередила, що вкрай ризиковано погоджуватися з "наративом" Путіна про те, що такий фонд буде провокацією.

Як Столтенберг коментує створення фонду НАТО для України

За словами генсека Альянсу Єнса Столтенберга, партнери Києва повинні забезпечити підтримку України в довгостроковій перспективі на тлі обговорень щодо пропозиції фонду на 100 млрд євро.

Він також наполягає на тому, що підтримка України повинна стати більш передбачуваною і менше орієнтованою на добровільні внески.

Ми маємо змінити динаміку нашої підтримки. Ми маємо забезпечити надійну і передбачувану безпекову підтримку України в довгостроковій перспективі. Тому ми покладаємося менше на добровільні внески і більше на зобов’язання НАТО, менше на короткотермінові пропозиції і більше на багаторічні обіцянки, — заявив Єнс Столтенберг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?