У Нідерландах спорудили хмарочос з 10 тисячами рослин на балконах
Категорія
Технології
Дата публікації

У Нідерландах спорудили хмарочос з 10 тисячами рослин на балконах

У Нідерландах спорудили хмарочос з 10 тисячами рослин на балконах
Джерело:  online.ua

В Нідерландах вирішили оригінально боротися зі змінами клімату. Італійський архітектор Стефано Боері завершив будівництво хмарочосу, засадженого тисячами дерев і кущів. Незвичний хмарочос в Ейндховені отримав назву Trudo Vertical Forest. Це перший у Нідерландах такий «вертикальний ліс» Стефано Боєрі Арчітетті.

Джерело: Dezeen.

Висота багатоповерхового будинку становить 70 метрів. Усі поверхи мають ступінчасті балкони, на яких власне й ростуть рослини.

На відміну від більш ранніх вертикальних лісів архітектора, включаючи Bosco Verticale, в яких переважали розкішні апартаменти, у 18-поверховому Trudo Vertical Forest буде 125 соціальних квартир.

“Це соціальне житло в Ейндховені, створене у вигляді вертикального лісу, дозволяє розв'язувати проблему кліматичних змін і водночас житлове питання”, – коментують автори конструкції.

Trudo Vertical Forest

Розміри горизонтальних бетонних смуг і східчастих балконів різні, загалом на них росте 10 135 рослин. За прогнозами фахівців, вони щороку будуть поглинати понад 50 тонн CO2 і виділяти понад 13 тонн кисню. Для більшої енергоефективності проєкту на дахах сусідніх будинків встановили сонячні батареї. Для зрошення рослин була встановлена система збору дощової води.

На балконах також обладнані датчики, які контролюють рівень зволоження та живлення ґрунту.

“Використання будівельних технологій останнього покоління, раціоналізація певних технічних рішень для фасадів і загальна оптимізація ресурсів, пов'язаних з проєктом і будівництвом будівлі, дозволили досягти цілі – реалізувати Вертикальний ліс, призначений для проживання мешканців з низьким рівнем доходу та молодих пар”, – зазначають в студії.

Завдяки висоті стель 3,5 метри, кожна з квартир площею 50 квадратних метрів дає можливість реконфігурувати простір. У кожному помешканні також є власний балкон із ящиками, в яких ростуть одне дерево та 20 кущів.

Будівля враховує зміни ваги та розміру дерев, адже вага кожного дерева може збільшитися удвічі протягом його життя.

Вертикальний ліс хмарочосу буде контролюватися садівниками, які будуть доглядати та обрізати дерева та кущі.

Читайте також:

  • В Росії лякають людей супутниками Ілона Маска Starlink.

  • Tesla випустить найпрогресивніший та найбезпечніший електроквадроцикл.

  • Facebook розробляє ШІ для стеження за кожним кроком людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?