У Південній Кореї представили робота-гуманоїда. Що він вміє
Категорія
Технології
Дата публікації

У Південній Кореї представили робота-гуманоїда. Що він вміє

У Південній Кореї представили робота-гуманоїда. Що він вміє
Джерело:  online.ua

Поєднання штучного інтелекту з гуманоїдними роботами потроху просувається вперед. Цього разу вчені представили машину, здатну виконувати роль пілота в бойовому літаку без потреби вносити будь-які серйозні зміни в кабіну.

Джерело: Futurism

У Південній Кореї представили робота-гуманоїда

Робота під назвою Pibot створили вчені в з Корейського передового інституту науки й технологій (KAIST). Він може пілотувати реактивний літак.

Робот з очима-жучками, зріст якого трохи більше півтора метра, може вхопитися за штурвал і підтримувати висоту навіть у найскладніших умовах.
Зовнішні камери гарантують, що робот може відстежувати ряд життєво важливих показників у літаку.
Замість того, щоб гортати роздруковану інструкцію, Pibot запам'ятовує документацію, використовуючи великі мовні моделі, й може отримувати доступ до потрібної йому інформації миттєво. Це дозволяє реагувати на надзвичайні ситуації швидше, ніж пілот-людина.

Такий підхід значно відрізняється від традиційних напрямків розробки безпілотних літальних апаратів. Замість того, щоб створювати дистанційно керований дрон, дослідники працювали з існуючими елементами керування, фактично доповнивши їх новими елементами.

Pibot – це людиноподібний робот, який може керувати літаком так само, як і людина-пілот, маніпулюючи всіма окремими елементами управління в кабіні, яка призначена для людини, – розповів Девід Шим, доцент кафедри електротехніки KAIST.

Він додає, що люди можуть літати на багатьох літаках, але вони звикають до своїх моделей і коли намагаються пересісти на іншу, доводиться здобувати іншу кваліфікацію. Натомість Pibot може адаптуватися до нових умов у кабіні одним натисканням кнопки. "Робота-пілота ми навчаємо індивідуальній конфігурації літака, тому ви можете керувати літаком, просто натиснувши на його тип", – пояснив Шим.

За рахунок чого працює робот

Дослідники працювали з чатботами зі штучним інтелектом, такими як ChatGPT, щоб навчити свого робота розуміти інструкції для пілотів. Але зараз вони працюють над розробкою власної програми LLM спеціально для Pibot.

Щодо того, де він може бути використаний, команда припускає, що його розгортатимуть в екстремальних умовах, які не підходять для людини. Згодом за достатнього рівня розвитку технології та за відсутності помилок такі роботи цілком можуть повністю замінити пілотів у літаках.

Повноцінне розгортання стане можливим не раніше 2026 року. А поки що команда південнокорейського оборонного відомства проводила лише симуляції, але веде переговори з Airbus про використання Pibot для тестових польотів з нещодавно розробленим електричним літаком.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?