У Польщі напередодні виборів набирають популярність противники допомоги Україні — СNN
Категорія
Політика
Дата публікації

У Польщі напередодні виборів набирають популярність противники допомоги Україні — СNN

Вибори у Польщі
Джерело:  CNN

У Польщі перед виборами набирає популярність ультраправі євроскептики, які виступають проти надання допомоги Україні та утримання українських біженців. 

Чи можуть вибори у Польщі створити проблеми для України

За інформацією видання, вибори у Польщі мають відбутись вже 15 жовтня.

Напередодні дня голосування популярність у країні набирає права євроскептична політична сила "Конфедерація свободи і незалежності".

Її представники критикують чинну владу Польщі за виділення грошей на допомогу Україні і не доброзичливо ставляться до українських біженців.

Окрім цього представники цієї політичної сили виступають проти ввозу українського зерна до країни.

Конфедерацію переважно підтримують молоді поляки, які здебільшого проживають у сільській місцевості.

Для збереження цієї категорії електорату представники політсили продовжують активно критикувати президента України Володимира Зеленського та українську владу за позицію щодо питань, пов'язаних з Волинською трагедією, імпортом зерна та навіть військової допомоги.

Учасники мітингів Конфедерації в розмовах з журналістами висловлювали різні негативні думки щодо України та українців.

Зокрема, стверджували, що тільки половина українців прямують до Польщі "з добрими намірами", а решта – нібито "за грошима".

Також стверджували, що нібито Україна почала мати значний вплив на польську політику, і звинувачували українців в тому, що начебто не показали вдячності.

Чи можуть ультраправі вплинути на відносини України та Польщі

Наразі ця політична сила не відіграє ключової ролі у польському політикумі, однак протягом останнього часу стрімко набирає популярність.

На думку експертів та політологів, у разі угоди з правлячою партією Конфедерація зможе увійти до коаліції і тоді антиукраїнські настрої більше впливатимуть на прийняття рішень у Польщі.

Конфедерація наразі стверджує, що не зацікавлена ​​в укладанні будь-яких угод, але широко поширеною є думка, що підтримка партії може знадобитися PiS для посилення свого послабленого уряду.

Такий результат є найгіршим сценарієм для Києва та Заходу. Усюди на мітингах [Конфедерації] … панують настрої, які приведуть у захват Кремль, який відчайдушно прагне зруйнувати солідарність Заходу. … Історична травма та сусідська конкуренція, відкладені в лютому минулого року, повертаються, і Конфедерація надала голос полякам, які з підозрою дивляться на 1,4 мільйона українських біженців у країні, - зазначають журналісти CNN.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?