У Путіна готові обговорити транзит газу через Україну після 2024 року
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна готові обговорити транзит газу через Україну після 2024 року

У Путіна готові обговорити транзит газу через Україну після 2024 року
Джерело:  online.ua

У кремлівському керівництві підтвердили готовність обговорювати в майбутньому пролонгування газового транзиту через Україну після 2024 року, до кінця якого розраховано відповідний контракт.

Джерело: ONLINE.UA

За словами речника президента РФ Дмитра Пєскова, це підтверджував також особисто Володимир Путін.

“Президент Путін неодноразово говорив про готовність Росії обговорювати продовження договору про транзит газу через Україну і після 2024. Це виключно питання економічної доцільності та рентабельності. Ми б хотіли побачити також в заяві і посил Україні. Про те, що Україна повинна проявляти відповідальну позицію в плані забезпечення економічно доцільних умов”, - пояснив представник.

Він також звернув увагу на те, що в Кремлі ознайомилися із заявами лідерів Німеччини та Сполучених Штатів щодо угоди про “Північний потік-2”. Зокрема російська сторона не погоджується з низкою пунктів цього договору.

“Ми дуже уважно вивчили текст цього спільної заяви. У тексті, безумовно, є те, з чим ми погодитися не можемо, і те, що ми готові вітати”, - наголосив Пєсков.

Північний потік-2 і транзит

Чинний контракт на транзит газу через українську ГТС розрахований до кінця 2024 року. Українська сторона наголошувала не один раз, що завершення будівництва “Північного потоку-2” та введення його в експлуатацію зробить непотрібним транзит, що позбавить Київ мільярдів доларів, необхідних для протистояння з РФ.

Нещодавно Байден і Меркель провели масштабні переговори, на яких було узгоджено завершення будівництва “Потоку”, однак водночас підписано угоду про допомогу Україні навіть у такій ситуації.

У документі говоритиметься про механізм санкцій та інших обмежень, якщо російський уряд намагатиметься використати проєкт як геополітичну зброю проти України.

ФРН за таким сценарієм буде зобов’язана ввести санкції у разі виявлення тиску Москви на Київ. Водночас німецька сторона повинна буде наполягати на обмеженнях на спільному європейському рівні — зокрема щодо санкцій на експорт енергії з РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?