У Путіна неочікувано заговорили про підготовку нормандського саміту
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна неочікувано заговорили про підготовку нормандського саміту

У Путіна неочікувано заговорили про підготовку нормандського саміту
Джерело:  online.ua

Керівництво Росії згідно на проведення нового нормандського саміту по Донбасу. На даний момент роботу з підготовки переговорів лідерів нормандської четвірки ведуть політичні радники.

Джерело: ТАСС

Спікер Кремля Дмитро Пєсков стверджує, що політрадники "нормандської четвірки" знаходяться в постійному контакті.

"Це дуже складний контакт, вимагає величезного терпіння всіх чотирьох сторін, але тим не менше він ведеться. І ведеться він як раз в інтересах підготовки і проведення нормандської зустрічі в верхах", - вказав представник Кремля.

При цьому Пєсков нагадав умову Путіна, без виконання якої він не погодиться на переговори в нормандському форматі з Ангелою Меркель, Володимиром Зеленським та Еммануелем Макроном. Він підкреслив, що Москва буде наполягати на проведенні саміту тільки після того, як будуть виконані хоч якісь попередні домовленості.

Про що домовилися сторони на нормандському саміті в Парижі

Нормандський саміт в Парижі відбувся в грудні 2019 року. Це були останні переговори по Донбасу лідерів нормандської четвірки в повному складі. У Парижі сторони домовилися:

  • розвести сили на трьох ділянках в зоні ООС,

  • провести обмін полоненими за формулою "всіх на всіх",

  • імплементувати так звану "формулу Штайнмаєра" про порядок виборів на Донбасі і його деокупацію в українське законодавство.

Ці домовленості виконані частково - і в цьому більшою мірою винна Росія, яка також зриває реалізацію Мінських домовленостей 2015 року.

Позиція Росії по нормандському формату

Росія виступає категорично проти проведення переговорів в чинному зараз складі, а про розширення "четвірки" навіть чути не хоче. Путін розчарований тим, що Німеччина і Франція підтримують Україну і не хоче бачити за столом переговорів ще і США, де також надають посильну допомогу Києву в боротьбі з російською агресією.

У Кремлі вимагають, щоб Берлін і Париж "привели до тями" українську сторону і використали весь свій тиск на Київ на користь Росії. У Міністерстві закордонних справ поставили на місце команду Путіна і відзначили, що події останнього часу продемонстрували, кого саме слід повертати з небес на землю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?