У Росії лютують через нову гучну заяву Макрона
Категорія
Політика
Дата публікації

У Росії лютують через нову гучну заяву Макрона

Еммануель Макрон
Джерело:  Reuters

Під час офіційного візиту до Казахстану французький лідер Еммануель Макрон провів зустріч з президентом країни Касимом-Жомартом Токаєвим і похвали його за відмову бути "васалом будь-якої влади", натякаючи на Росію.

Що Макрон говорив у Казахстані

Франція цінує... шлях, яким ви йдете для своєї країни, відмовляючись бути васалом будь-якої влади та прагнучи будувати численні та збалансовані відносини з різними країнами, - зазначив президент Франції.

За словами Макрона, цей візит є історичними, оскільки він встиг підписати з колегою ділові угоди, включаючи декларацію про наміри щодо партнерства в галузі рідкісноземельних і рідкісних металів.

Я у жодному разі не недооцінюю геополітичні труднощі, тиск... який дехто може чинити на вас, – додав французький лідер.

За його словами, у світі, де великі держави хочуть стати гегемонами, а регіональні сили стають непередбачуваними, вкрай важливо зберігати дружні та ділові зв’язки між демократичними країнами.

Ми поважаємо наших друзів, ми тут, коли ми їм потрібні, і ми поважаємо їхню незалежність, – сказав Макрон.

 Як у Росії відреагували на нові заяви Макрона

Офіційна Москва стверджує, що, мовляв, вкрай стурбована зростанням дипломатичної активності західних лідерів в колишніх радянських країнах Центральної Азії.

Так, скандальний очільник МЗС РФ Сергій Лавров почав лютувати через те, що Захід намагається відтягнути від РФ "сусідів, друзів і союзників".

А от незмінний речник Кремля Дмитро Пєсков був більш стриманий у своїх заявах.

Він зазначив, що Казахстан як суверенна держава вільний розвивати зв’язки з будь-якими країнами

Своєю чергою, ми маємо історичні зв'язки, зв'язки стратегічного партнерства з Казахстаном, вони наші союзники і наші інтереси об'єднані в багатьох міжнародних структурах, – додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?