У Росії віддали на усиновлення щонайменше 380 викрадених з України дітей
Категорія
Україна
Дата публікації

У Росії віддали на усиновлення щонайменше 380 викрадених з України дітей

Самотня дитина
Джерело:  Укрінформ

За інформацією правозахисниці, юридичного експерта Регіонального центру прав людини, Катерини Рашевської, протягом останніх двох років було зафіксовано щонайменше 380 випадків встановлення протиправної опіки і щонайменше 78 випадків так званого «усиновлення та удочеріння», включаючи зміну персональних даних, викрадених українських дітей.

Головні тези:

  • Протягом останніх двох років зафіксовано щонайменше 380 випадків встановлення протиправної опіки і щонайменше 78 випадків усиновлення та удочеріння викрадених українських дітей.
  • Росія нав'язує українським дітям російське громадянство, промиває їм мозок через російську освіту з політичною пропагандою та мілітаризацією.
  • Міжнародний кримінальний суд вже розглядає звернення стосовно викрадення та депортації українських дітей до Росії як можливих воєнних злочинів та геноциду.
  • Україна повернула 600 дітей, викрадених російськими окупантами, але загалом Росія депортувала понад 20 тис. малюків з України.
  • Документальна стрічка “Понівечене дитинство” розкриває тему викрадень українських дітей Росією та їхні наслідки на фоні війни Росії проти України.

Що відомо про передачу у Росії третім особам викрадених українських дітей

Протягом останніх двох років ми зафіксували відомості про встановлення протиправної «опіки» у трьохсот восьмидесяти випадках і щонайменше сімдесят вісім випадків «усиновлення та удочеріння», що супроводжується зміною персональних даних, - зазначає Рашевська.

Правозахисниця навела у приклад історію українського хлопця на ім’я Сергій, який вперше постраждав від агресії окупаційної армії РФ у віці 9 років.

Сергій підірвався на міні, отримав численні осколкові поранення та частково втратив зір.

У віці 16 років хлопчика незаконно вивезли до Росії передали російській родині і почали русифікувати.

У Сергія забрали його документи, а на телефон встановили спеціальне програмне забезпечення, щоб відстежувати його геолокацію, щоб він не втік. Але хлопцю таки вдалося покинути й РФ і цю родину. І одним із перших у 2022 році повернутися в Україну, - зазначає Рашевська.

Вона зазначила, що після потрапляння української дитини під російський контроль, це завжди нав’язування щодо отримання російського громадянства, промивання мізків за допомогою так званої російської “освіти” з елементами політичної пропаганди та мілітаризація.

Росіяни створили за розпорядженням Путіна та під керівництвом його радника Сергія Кирієнка цілі центри військової підготовки на нових окупованих територіях. Там дітей тренують за тими ж самими методиками, що і російських солдатів-строковиків. Нині за інформацією українських органів влади - це близько 4 тис осіб. Таких дітей РФ депортує на власну територію, або ж примусово переміщує в межах окупованих територій України. Також нав'язує їм російське громадянство, - наголошує правозахисниця.

За її словами, Регіональний центр прав людини вже передав три повідомлення до Міжнародного кримінального суду стосовно викрадення і депортації українських дітей до Росії за ознаками воєнного злочину, невиправданої затримки репатріації як воєнного злочину, а також насильницької передачі українських дітей у російські родини, що має елементи злочину геноциду.

Ми також зверталися до комітету ООН з прав дитини, і нині маємо з лютого місяця позитивні міркування даної установи щодо мілітаризації та політичної індоктринації в російській освіті, яка була протиправно поширена на окуповані території, і в яку були занурені депортовані діти. Ми також зверталися до комітету ООН з ліквідації расової дискримінації оскільки саме цей орган покликаний запобігати злочину геноциду, - підкреслила Рашевська.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Україна повернула 600 дітей, викрадених російськими окупантами та перевезених на територію РФ.

Водночас ворог загалом депортував понад 20 тис маленьких громадян України.

Рік тому світ побачила документальна стрічка Online.UA "Понівечене дитинство".

У центрі сюжету — тема викрадення Росією українських дітей з тимчасово окупованих територій України.

У фільмі зібрані реальні історії дітей та їхніх родин, які постраждали від війни Росії проти України, коментарі провідних науковців, психологів, юристів та експертів із захисту прав дітей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?