У розвідці США підтвердили причетність ІДІЛ до теракту в Підмосковʼї
Категорія
Світ
Дата публікації

У розвідці США підтвердили причетність ІДІЛ до теракту в Підмосковʼї

Теракт у Підмосков'ї
Джерело:  Голос Америки

Представники розвідки США заявили про достовірні дані щодо відповідальності терористичного угруповання ІДІЛ до теракту у підмосковному ТЦ "Крокус Сіті Хол".

Що кажуть представники розвідки США

За інформацією західних журналістів, про інформацію щодо відповідальності ІДІЛ за теракт у Підмосков’ї розповів не названий американський чиновник.

У той же час терористи ІДІЛ поширили власну заяву у публікації інформагентства Aamaq, взявши на себе відповідальність за теракт.

У заяві терористів в Telegram-каналі зазначалось, що напад був здійснений на велике зібрання християн у Красногорську біля Москви.

Журналісти Reuters та телеканала Al Jazeera пояснюють, що мова йде про афганське відділення "Ісламської держави", яке називають "ІДІЛ-К" (Khorasan - ISIS-К).

За інформацією розвідки США, цей терористичний філіал ІДІЛ влаштував 2 теракти у в Ірані. Внаслідок цього загинуло більше ста осіб.

У вересні 2022 року бойовики ІДІЛ взяли на себе відповідальність за теракт у посольстві РФ у Кабулі.

А роком раніше група була відповідальною за атаку на міжнародний аеропорт у столиці Афганістану.

Цього тижня "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за атаку смертника перед банком у Кандагарі, що призвело, за даними місцевої поліції, до загибелі 3 людей і поранення 12 осіб.

Які можуть бути причини нападу терористів ІДІЛ на "Крокус Сіті Хол"

Західні експерти кажуть, що протягом кількох останніх років терористи "ІДІЛ-К" поширювали пропаганду із критикою кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Аналітик Колін Кларк з дослідницької групи Soufan Center у Нью-Йорку зазначає, терористи афганського відділення ІДІЛ останніми роками дуже сильно висловлюють ненависть до Путіна.

За словами військового аналітика і колишній полковника турецької армії Мурата Аслана, Росія, як і США, веде війну з ІДІЛ на території Сирії.

Майкл Кугельман Центру Вільсона у Вашингтоні сказав у розмові з Al Jazeera, що ІДІЛ-К вважає, що путінська Росія "пригноблює російських мусульман".

Серед прикладів він навів вторгнення Радянського Союзу в Афганістан, дії РФ у Чечні, тісні стосунки Москви з урядами Сирії та Ірану, та "особливо військові кампанії, які Росія вела проти бойовиків ІДІЛ у Сирії та - через найманців Групи "Вагнера" - в деяких частинах Африки".

Кугельман додав, що до складу угруповання ІДІЛ також входять низка центральноазійських бойовиків, які мають власні претензії до Москви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?