У США протестують гіпершвидкісні 155-мм артснаряди на тлі війни Росії проти України
Категорія
Технології
Дата публікації

У США протестують гіпершвидкісні 155-мм артснаряди на тлі війни Росії проти України

Гаубиця
Джерело:  Defence Express

Гіпершвидкісний снаряд дозволить звичайній САУ бити на понад 100 км, а його розробка буде йти паралельно з випробуваннями у США.

Головні тези:

  • США розробляють гіпершвидкісні артснаряди 155 мм для збільшення дальності стрільби на понад 100 км.
  • Плани початку випробувань гіпершвидкісних снарядів є на 2025 рік.
  • Війна Росії проти України стимулює збільшення виробництва 155-мм артснарядів у США.
  • Робота над гіпершвидкісними снарядами відбувається паралельно з виробництвом артилерійських боєприпасів.
  • Зростання виробництва артилерійських боєприпасів у США планується у три рази в порівнянні зі сьогоднішніми показниками.

США хочуть випускати революційні артснаряди 155 мм

Попри враження, що в артилерії вже неможливо винайти щось нове, саме цього хочуть досягти у США із розробкою нових так званих гіпершвидкісних (hypervelocity) снарядів.

Їх суть — у можливості досягнути значно більшої початкової швидкості під час пострілу, а з нею й надвисокої дальності стрільби у понад 100 км. І це на наявних артилерійських системах.

У США Управління швидких можливостей та критичних технологій (RCCTO) сухопутних сил планує розпочати випробування таких снарядів вже у 2025 році, про що повідомив очільник управління Роберт Раш.

Зацікавленість у такому виді озброєння більш ніж зрозуміла, бо наразі дальності у понад 100 км досяжні лише для ракет, які коштують значно більше за 155-мм артилерійський боєприпас. Вочевидь, саме тому у Пентагоні готові на доволі незвичний крок, фактично об'єднати розробку та випробування.

Як зазначив Роберт Раш, прототип гіпершвидкісного снаряда буде створюватись у дослідному центрі в Форт Сілл в Оклахомі протягом трьох років, а проміжні зразки одразу проходити випробування.

Ми повинні вчитися шляхом тестування", зазначив очільник RCCTO. Можливою причиною такого підходу є також негативний досвід з попередньою програмою збільшення дальності вогню артилерії ERCA (Extended Range Cannon Artillery), яка передбачала створення 155-мм САУ на базі M109 із довжиною ствола у 58 калібрів.

Ця гаубиця існувала з 2019 року, станом на грудень 2020 року вже била на 70 км. Але у березні 2024 року, після побудови 20 прототипів, програма була скасована через низький ресурс ствола. Таким чином, попри п'ятирічні зусилля, артилерія США не отримала нових можливостей.

Снаряд XM1155-SC від BAE Systems

Хоча якраз завдяки програмі ERCA і з'явився снаряд XM1155-SC від BAE Systems, який вочевидь і став одним з перших представників гіпершвидкісних. Також під задачу збільшити дальність вогню створюється і Ramjet 155, який просувається Boeing та норвезькою Nammo. Тому робота RCCTO точно не почнеться з нуля.

І саме на подібні нові боєприпаси, які дозволяють збільшити дальність вогню на старій довжині ствола, у Пентагоні вбачають можливість отримати вкрай необхідну перевагу у дальності вогню артилерії. Особливо враховуючи те, що у США поки стандартом залишається довжина 155-мм артилерійських систем у 39 калібрів, а не 52 калібри, як у сучасних САУ.

Збільшення виробництва артснарядів у США

Заступник начальника штабу армії США генерал-лейтенант Джеймс Мінгус на події від аналітичного Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) сказав, що після того, як США прийняли пакет допомоги Україні на 61 млрд дол, в Армії США прогнозують значне зростання виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів.

З урахуванням доповнення, яке, на щастя, було прийнято вчора ввечері [23 квітня], до наступного літа ми досягнемо [виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів] у 100 тис одиниць.

Мінгус сказав, що фактично йдеться про зростання виробництва у понад три рази у порівнянні з сьогоднішніми показниками.

У цьому місяці, як очікується, США вироблять 30 тис артилерійських боєприпасів калібру 155 мм.

У США розширюють виробничі потужності та планують нові в Арканзасі, Канзасі та Техасі, заявив минулого року начальник армійського відділу закупівель Дуг Буш.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?