У Туреччині підписали угоду для вивезення українського зерна
Категорія
Політика
Дата публікації

У Туреччині підписали угоду для вивезення українського зерна

У Туреччині підписали угоду для вивезення українського зерна
Джерело:  online.ua

22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.

Джерело: "24 Канал"

У Туреччині підписали угоду для вивезення українського зерна

Підписаний документ отримав назву "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів".

Що важливо розуміти, Україна при цьому не підписувала жодних документів із країною-агресоркою РФ.

Ініціатива, підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі. Такий же документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії.

Варто звернути увагу на те, що  контроль за портами "Одеса", "Чорноморськ" і "Южний" повністю залишається за українською стороною.  Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Документ не передбачає  послаблення санкцій по відношенню до Росії.  А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Фото - скриншот угоди

У Стамбулі під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, Росії, Туреччини і ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи.

Окрім того, наголошується, що договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна із сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?