У Хорватії спалахнув скандал через можливе введення західних військ в Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

У Хорватії спалахнув скандал через можливе введення західних військ в Україну

прапор Хорватії
Джерело:  Euractiv

У Хорватії стався розкол між прем'єр-міністром країни Андреєм Пленковичем та президентом Зораном Мілановичем. Вони не можуть дійти згоди щодо ймовірної відправки своїх солдатів на територію України.

Влада Хорватії сперечається після пропозиції Макрона щодо України

Попри те, що Пленкович повідомив, що його країна не збирається відправляти своїх солдатів в Україну, офіс Мілановича все одно жорстко розкритикував його заяву.

За словами глави уряду, офіційний Загреб продовжить допомагати Києву, як і раніше — економічно, фінансово, військово і гуманітарно, але без прямої участі у війні.

Пленкович також нагадав, що в грудні 2022 року в парламенті Хорватії забракло лише чотири голоси, щоб схвалити участь їхньої країни в тренувальній місії EUMAM для українських солдатів.

Оскільки ми не досягли успіху навіть у цьому символізмі, ми навіть не запропонували варіант, щоб хорватські солдати поїхали в Україну, — поскаржився він.

Команда Мілановича одразу виступила з жорстким коментарем.

Про що саме йшлося в Парижі, і що Пленкович пообіцяв там від імені Хорватії? Від чийого імені і в чиїх інтересах Пленкович претендує на право навіть брати участь в дискусіях про участь хорватських солдатів у війні в Україні? Чи Пленкович наполягає на обов'язковій військовій підготовці в Хорватії, щоб підготувати хорватських солдатів до відправки на війну в Україну? — цікавляться о офісі президента Хорватії.

Президент Хорватії стверджує, що прем'єр хоче втягнути країну у російсько-українську війну

Зоран Міланович переконує в тому, що якби не було хорватського парламенту і президента республіки, очевидно, що “Пленкович безпосередньо втягнув би Хорватію у війну в Україні”.

Що важливо розуміти, конфлікт між Пленковичем і Мілановичем через війну в Україні триває від початку російської агресії проти України в лютому 2022 року.

Пленкович звинувачує Мілановича в "русофільстві" і раніше заявляв, що той "діє як якийсь кремлівський достойник".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?