Вчені знайшли новий доказ існування "снігової Землі"
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли новий доказ існування "снігової Землі"

скельне утворення
Джерело:  The Guardian

Іноземні науковці дійшли висновку, що скельне утворення, яке охоплює Ірландію та Шотландію, може бути рідкісним свідченням "снігової Землі".

Головні тези:

  • Вчені виявили скельну формацію, що може бути доказом існування “снігової Землі” у давні часи.
  • Теорія снігової Землі припускає, що у давні часи планета була покрита льодом від полюсів до екватора.
  • Вчені пояснюють, що відступ льоду призводив до змін у природному середовищі та еволюції живих організмів.

“Снігова Земля” все ж могла існувати

Як вдалося дізнатися в результаті нового масштабного дослідження, формація Порт-Аскайг, яка складається з шарів гірських порід товщиною до 1,1 км, можливо, була сформовано між 662 і 720 мільйонами років тому під час Стуртіанського зледеніння.

Що важливо розуміти, це було перше з двох глобальних замерзань, які, як вважається, спричинили розвиток складного життя.

Згідно з дослідженням, одна ділянка оголеної породи, знайдена на шотландських островах Гарвеллах, є унікальною, оскільки демонструє перехід до снігової Землі з попереднього теплого тропічного середовища. На інших скелях, що утворилися в той самий час, наприклад, у Північній Америці та Намібії, цей перехід відсутній, — пише видання.

Вчені також озвучили припущення, що їхні знахідки можуть бути найповнішим у світі записом про снігову кулю Землі.

За їхніми словами, йдеться про теорію, яка припускає, що океани та поверхня суші були вкриті льодом від полюсів до екватора під час двох екстремальних похолодань між 2,4 млрд і 580 млн років тому.

Чому цю теорію складно підтвердити

Насамперед це пов’язано з тим, що у більшості регіонів світу відсутні шари в гірських породах, які фіксують тропічне середовище і знаменують перехідний період.

Попри це, саме в Шотландії, якимось дивом, перехід можна побачити.

Науковці також розповідають, що наступ та відступ льоду по всій Землі відбувався відносно швидко, впродовж тисяч років.

Що важливо розуміти, це сталося через ефект альбедо — чим більше льоду, тим більше сонячного світла відбивається назад у космос, і навпаки.

Відступ льоду був би катастрофічним. Життя звикло до десятків мільйонів років глибокої заморозки. Як тільки світ потеплішав, все живе було б змушене змагатися в перегонах озброєнь, щоб пристосуватися. Ті, хто вижив, стали предками всіх тварин, — пояснив один з авторів дослідження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?