Угорщина остаточно ратифікувала вступ Швеції у НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина остаточно ратифікувала вступ Швеції у НАТО

Тамаш Сульок
Джерело:  online.ua

Президент Угорщини Тамаш Сульок 5 березня підписав рішення парламенту від 26 лютого про вступ Швеції до НАТО.

Президент Угорщини ратифікував вступ Швеції в НАТО

Про це повідомляють на сайті президента Угорщини. Це його перше рішення на посаді.

Тепер документ надішлють до Вашингтона. Угорщина була єдиною країною, яка досі не ратифікувала членство Швеції в НАТО.

Нагадаємо, що парламент Угорщини 26 лютого ратифікував заявку Швеції після більш ніж річної затримки, яку критикували інші члени альянсу на тлі вторгнення Росії в Україну.

Угорщина неодноразово заявляла, що в принципі підтримує членство Швеції, однак продовжувала затягувати процес, просячи Стокгольм припинити «знущатися» над угорським урядом.

Після того, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з його шведським колегою Ульфом Крістерссоном в Будапешті, угорський лідер оголосив, що вони з’ясували «взаємні добрі наміри».

Угорщина також підписала угоду про придбання чотирьох винищувачів шведського виробництва Jas 39 Gripen.

Вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Швеція була військово-нейтральною протягом двох століть, але тепер їй запропонують приєднатися до Вашингтонського договору та офіційно стати 32-м членом НАТО.

Нагадаємо, що кожен член НАТО має схвалити членство нової країни.

Вторгнення Росії в Україну спонукало Швецію та сусідню Фінляндію подати заявку на приєднання до НАТО, поклавши край їхній військовій нейтральності.

Фінляндія приєдналася у квітні 2022 року, але заявку Швеції заблокували Угорщина та Туреччина, а остання схвалила ратифікацію лише в січні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?