Угорщина позбавила притулку 3 тис українських біженців
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина позбавила притулку 3 тис українських біженців

Прапор Угорщини
Джерело:  Human Rights Watch

За інформацією правозахисників Human Rights Watch, уряд Угорщини цинічно порушив законодавство ЄС і припинив державне фінансування притулку для біженців з Західної України. 

Головні тези:

  • Угорщина відмовила у притулку для біженців з Західної України, порушивши законодавство ЄС.
  • Прийняте рішення залишило без даху над головою тисячі українських біженців, переважно жінок та дітей.
  • Влада Угорщини встановила обмеження на доступ українським біженцям до державного житла, порушуючи директиву ЄС щодо тимчасового захисту.
  • Правозахисники закликають Єврокомісію діяти швидко та розпочати процедуру проти Угорщини через порушення прав людини.
  • Необхідно також надати фінансову підтримку організаціям, які допомагають біженцям з України.

Що відомо про нове цинічне рішення Угорщини щодо біженців з України

Зазначається, що внаслідок рішення угорської влади без даху над головою залишились близько 3 тис українських біженців, з яких більша частина — жінки та діти.

Новим указом від 21 серпня 2024 року були встановлені обмеження на доступ українським біженцям до державного житла в Угорщині.

Зокрема, право на отримання притулку було залишене лише для переселенців з районів України, які позначені як зони бойових дій.

Угорщина позбавила права на притулок біженців із Західної України
Прапор Угорщини

Угорський уряд пробив нове дно з цим жорстоким законом, що викидає на вулиці тисячі людей, які втекли від війни в Україні. Єврокомісія повинна використати всі наявні інструменти, щоб змусити Будапешт скасувати цей закон і виконати свої зобов'язання як члена ЄС, — наголошує правозахисниця HRW Лідія Гал.

Що відомо про цинічне порушення Угорщиною прав людини

У правозахисній організації зазначили, що указ є порушенням Директиви ЄС щодо тимчасового захисту 2001 року, яка була активована в березні 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Окрім цього в HRW підкреслили, що рішення влади Угорщини протиречить рекомендаціям Управління Верховного комісара ООН з прав людини, відповідно до яких, захист громадянам України в інших країнах має надаватись незалежно від місця їхнього географічного проживання в Україні.

Правозахисники закликають Єврокомісію діяти швидко, розпочавши процедуру проти Угорщини про порушення прав людини.

Вони також закликають надати фінансову підтримку організаціям, які допомагають тимчасовим біженцям, зокрема муніципалітетам, неурядовим організаціям та ООН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?