Угорщина заблокує рішення щодо передачі Україні доходів від активів РФ на саміті ЄС — DW
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина заблокує рішення щодо передачі Україні доходів від активів РФ на саміті ЄС — DW

Євросоюз
Джерело:  DW

21 березня у Брюсселі розпочнеться саміт лідерів Європейського Союзу. На ньому навряд чи схвалять пропозицію Європейської Комісії щодо конфіскації доходів від заморожених російських активів на підтримку України.

Угорщина виступить проти закупівлі зброї з заморожених активів РФ

DW з посиланням на анонімного високопоставленого європейського дипломата повідомляє, що серед більшості країн-членів ЄС є спільне розуміння того, що конфісковані кошти мають піти на купівлю зброї та боєприпасів для Збройних Сил України.

Зараз Україна більше потребує грошей на зброю, а, на жаль, не на відновлення. І ми прагнемо зробити все, щоб уникнути подальших руйнувань в Україні, — пояснив дипломат.

У пропозиції Єврокомісії йдеться про те, що 90% доходів від заморожених російських активів має бути використано на купівлю зброї для ЗСУ.

Проте співрозмовник DW розповів, що проти цього виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на будь-що, але не на зброю для українців.

20 березня Європейська комісія запропонувала переказувати Україні від 2,5 до 3 млрд євро на рік, отриманих із прибутків від заморожених активів російського Центробанку.

Рішення про початок переговорів з Україною про вступ в ЄС також не ухвалять

Джерело DW також сказало, що на саміті ЄС, найімовірніше, не схвалять переговорну рамку про вступ до ЄС України та Молдови

Є країни-члени, які виступають проти того, щоб відкриття переговорів з Україною та Молдовою почалися за бельгійського головування в ЄС, — сказав він, проте відмовився уточнити, про які саме країни йдеться.

У грудні 2023 року лідери ЄС підтримали відкриття переговорів щодо вступу України та Молдови.

Аби переговори розпочалися, країни-члени ЄС повинні схвалити представлені Єврокомісією переговорні рамки, які є дорожньою картою процесу вступу, та провести засідання міжурядової конференції — спеціально створеного органу, який безпосередньо вестиме переговори.

Обидва ці рішення потребують одноголосної підтримки всіх 27 лідерів Євросоюзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?