Україна бойкотуватиме Конгрес Європейського союзу гімнастики через допуск росіян і білорусів
Категорія
Спорт
Дата публікації

Україна бойкотуватиме Конгрес Європейського союзу гімнастики через допуск росіян і білорусів

Гімнастика

У столиці Болгарії Софії відбудеться Конгрес Європейського союзу гімнастики, який організовує чемпіонати Європи. На захід запросили представників РФ та Білорусі.

Позиція України щодо допуску росіян і білорусів на змагання

Українська федерація гімнастики відмовилась від участі у Конгресі Європейського союзу гімнастики (European Gymnastics) через участь Росії та Білорусі.

Від початку повномасштабного вторгнення Міжнародна федерація гімнастики (FIG) відсторонила від виступів спортсменів з Росії та Білорусі. Проте у липні 2023 року росіян та білорусів відповідно до оновлених рекомендацій МОК допустили до змагань у нейтральному статусі.

FIG встановила, що статус нейтрального атлета гімнасти з РФ та Білорусі зможуть отримати не раніше 2024 року. А у листопаді затвердила порядок набуття цього статусу.

1-2 грудня у столиці Болгарії Софії відбудеться Конгрес Європейського союзу гімнастики, який організовує чемпіонати Європи. Під час заходу розглянуть допуск російських та білоруських спортсменів до турнірів під егідою організації у нейтральному статусі.

На Конгрес запросили гімнастичні федерації Росії та Білорусі. Через це Україна бойкотуватиме захід.

Відповідний лист з окресленням своєї позиції про неприпустимість участі країни-агресора та її сателіта у спортивних змаганнях та офіційних заходах Українська федерація гімнастики направила національним федераціям – членам European Gymnastics. УФГ в даному листі ще раз наголосила на неприпустимості будь-якої співпраці зі спортивними федераціями, які ідентифіковані як співучасники агресії, — йдеться у заяві УФГ.

Що цьому передувало

У 2022 році низка країн, зокрема й Україна, бойкотували Конгрес FIG в Стамбулі через допуск на захід Росії та Білорусі.

Першим провідним турніром у календарі FIG на 2024 рік, в якому зможуть взяти участь росіяни та білоруси, стане етап Кубка світу зі спортивної гімнастики в Каїрі (15-18 лютого).

Під питанням залишається участь "нейтральних" гімнастів у Олімпійських іграх 2024 року — відповідне рішення до початку змагань має ухвалити Міжнародний олімійський комітет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?