Україна готує ще один обмін полоненими — Лубінець
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готує ще один обмін полоненими — Лубінець

Обмін

Упродовж найближчих тижнів може відбутися ще один обмін військовополоненими між Україною та Росією.

Україна знову зможе провести обмін полоненими найближчими тижнями

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Сподіваюся, що в цьому році цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюся, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому, — повідомив Уповноважений.

Він додав, що за останні два тижні в перемовинах з Росією відбулися певні зрушення: взаємне відвідування військовополонених, взаємний обмін теплими речами і сьогодні, нарешті, повернення полонених.

Завдання стоїть — повернути абсолютно всіх, — наголосив Лубінець.

Однак Уповноважений також відзначив, що Росія може у будь-яку мить обірвати цей процес обміну.

Дмитро Лубінець також розповів, що українські захисники й захисниці, які сьогодні повернулись з полону, перебували там від 6 місяців до 1,5 року. Всі вони у поганому фізичному стані: виснажені та дуже схудли.

Водночас, як повідомив омбудсмен, процес був ускладнений тим, що РФ хотіла не проводити обмін полонених, заблокувати процес повернення захисників, щоб максимально спробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини.

За словами Лубінця, Україна намагалася залучити нових партнерів для розблокування процесу повернення військовополонених.

Було приєднано ОАЕ. Про це повідомив Кирило Буданов - це була його зона компетентності. З уповноваженою з прав людини РФ Тетяною Москальковою я постійно порушував питання розблокування. Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв, - додав він.

Обмін військовополоненими

3 січня Україна та Росія вперше за кілька місяців провели обмін військовополоненими. Так, в Україну повернулося 230 захисників. Це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін.

Серед них 130 — військові ЗСУ, 55 — Нацгвардії, 38 — Державної прикордонної служби, один з Національної поліції та шестеро цивільних.

48 обміняних військових мали статус «зниклий безвісти». Більшість звільнених – чоловіки (225) та п’ятеро жінок.

Останній такий обмін відбувався 7 серпня. У ході нього додому повернулися 22 воїни, з них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?