Україна готує великий обмін військовополонених жінок — Лубінець
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готує великий обмін військовополонених жінок — Лубінець

Україна готує великий обмін військовополонених жінок — Лубінець
Джерело:  Суспільне

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець 9 липня анонсував великий обмін, яким повернуть жінок-військовополонених.

Головні тези:

  • Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець анонсував великий обмін військовополоненими, зокрема жінками, які перебувають у полоні РФ.
  • Пріоритетними для повернення в Україну є важкопоранені та жінки, однак Росія їх не повертає.
  • 25 червня відбувся обмін полоненими між Україною та Росією, у якому сприяли ОАЕ. 90 людей повернулися додому, включаючи захисників Маріуполя, ЧАЕС та інших.
  • Президент України Володимир Зеленський не виключає обміну полоненими ''всіх на всіх'' до закінчення війни. Розроблений новий механізм повернення українців з російського полону.

З полону РФ можуть повернути жінок-військовополонених

Нам допомагають Об'єднані Арабські Емірати. Ми можемо це публічно сказати. Ми опрацьовуємо новий інструментарій, як захистити права військовополонених, поки вони залишаються в російському полон.

Дмитро Лубінець

Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної ради України з прав людини

Лубінець зазначив, що є дві категорії військовополонених, пріоритетні для повернення в Україну. Це важкопоранені та жінки. Однак Росія їх не повертає.

Що відомо про обміни військовополоненими

25 червня між Україною та Росією відбувся обмін полоненими. У цьому обміні також сприяли ОАЕ. З російського полону вдалося повернути 90 людей. Зокрема додому приїхали захисники Маріуполя, ЧАЕС, тероборонівці та прикордонники.

Україна повернула 5 жінок під час обміну, який відбувся ще 31 травня.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає обміну полонених "всіх на всіх" до закінчення війни.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець раніше заявив, що за результатами Саміту миру у Швейцарії, країнами-учасницями було розроблено новий механізм повернення українців з російського полону. 

Незабаром з'явиться новий механізм повернення цивільних громадян України, — зазначив Лубінець.

За його словами, низка країн-учасниць Саміту заявили про власні можливості щодо допомоги у поверненні українських громадян з російського полону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?