Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Словаччини, Угорщини та Польщі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Словаччини, Угорщини та Польщі

Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Словаччини, Угорщини та Польщі
Джерело:  online.ua

Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Словаччини, Угорщини та Польщі. Також Україна контролюватиме та верифікуватиме експорт чотирьох груп товарів.

Джерело: Європейська правда

Україна може заборонити імпорт товарів з трьох країн Європи

Уряд України готовий запровадити заборону на імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зазначив, що уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс: Україна впровадить заходи контролю та верифікації за експортом чотирьох груп товарів.

Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція — це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до п’яти держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією, — сказав Шмигаль.

Україна також подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини про порушення норм СОТ. Крім того, Україна починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері.

Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження. Найважливіше пам’ятати — ми всі на одному боці. На боці європейських цінностей і демократії, — підкреслив Шмигаль.

Польща, Угорщина та Словаччина запровадили обмеження імпорту з України

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України з цієї дати, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Попри це, Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження, причому у Варшаві заявили, що їхні обмеження діятимуть безстроково.

За словами польського міністра сільського господарства Роберта Телуса, влада його країни не дозволить Україні стати членом Євросоюзу, якщо не буде вжито заходів щодо обмеження ввезення української сільськогосподарської продукції.

Як приклад інструментів, які може використати Варшава, він вказав на тотальну заборону Польщі на імпорт та транзит українського зерна, запроваджену раніше цього року.

За нинішніх умов польське сільське господарство ніколи не зможе перемогти українське сільське господарство... Там (в Україні — ред.) сотні тисяч ферм. Це зовсім інше сільське господарство, тому наша позиція настільки сильна, — заявив польський міністр.

Україна напередодні офіційно подала запити на проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в рамках СОТ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?