Україна офіційно розпочинає переговори про вступ в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна офіційно розпочинає переговори про вступ в ЄС

Україна та ЄС
Джерело:  online.ua

25 червня у Люксембурзі розпочинається перша Міжурядова конференція щодо вступу України в Євросоюз, яка де-факто означатиме офіційний старт перемовинам про членство країни в блоці.

Головні тези:

  • Україна розпочне переговори щодо вступу до Євросоюзу на Міжурядовій конференції у Люксембурзі.
  • Перша Міжурядова конференція з Україною включає вступну заяву головуючої країни ЄС, заяву України та зауваження держав-членів.
  • Очікується, що Україна має шанс на швидкий прогрес у переговорах та можливе відкриття перших глав у 2025 році.
  • Переговори почалися більш ніж через 10 років після Євромайдану, коли українці вийшли на вулиці відстоювати майбутнє країни на шляху до ЄС.

Україні дедалі ближче до вступу в ЄС

Як уже згадувалося раніше, 21 червня Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови. Саме це дало можливість розпочати офіційний старт переговорів про вступ.

Згідно з останніми даними, Міжурядова конференція з Україною розпочнеться о 16:30 за київським часом.

Після цього запланована аналогічна перша Міжурядова конференція щодо вступу Молдови в ЄС, вона запланована на 19:00 за Києвом.

За словами одного з європейських дипломатів, конференція складатиметься з трьох частин:

  1. вступна заява Бельгії як країни, що головує в ЄС;

  2. заява України;

  3. виступи і зауваження держав-членів.

Окрім того, наголошується, що під час заходу офіційний Брюссель представить Україні загальні рамки переговорів, які встановлюють ключові принципи переговорного процесу.

Україна розраховує на швидкий прогрес у питанні членства в ЄС

Згідно з останніми даними, делегацію України буде очолювати віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, європейську — очільниця МЗС Бельгії Аджа Лябіб.

Оптимістичний прогноз, на який розраховує Україна, передбачає відкриття перших глав або першої глави на початку 2025 року.

Варто також звернути увагу на те, що перемовини почнуться до того, як 1 липня Угорщина, яка скептично ставиться до євроінтеграції України, замінить Бельгію та перейме головування в Євросоюзі і матиме більший вплив на ухвалення рішень в ЄС.

Доленосні перемовини розпочинаються через понад 10 років після того, як тисячі українців вийшли на Євромайдан, аби відстояти рух країни до ЄС,

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?