Україна отримає літак L-39ZA "Альбатрос" від Литви
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримає літак L-39ZA "Альбатрос" від Литви

литва

Міноборони Литви 20 квітня 2024 року повідомило, що передає Україні новий пакет військової допомоги, і на цей раз це буде літак типу L-39ZA "Альбатрос". 

Литва передає Україні літак L-39ZA "Альбатрос"

До свого повідомлення литовське оборонне відомство прикріпило також фотографії, які демонструють процес завантаження на автотранспорт фюзеляжу цього літака, підвісних блоків під некеровані реактивні снаряди та дерев’яних ящиків з невідомим вмістом.

Ця подія цікава не просто тим, що Литва вперше за весь час війни РФ проти України офіційно передає авіатехніку для ЗСУ. Окремо цікавий момент тут полягає також і в тому, що це взагалі за тип літака.

Що відомо про літак

Річ у тім, що L-39ZA — це навчально-бойовий літак на базі L-39C, який по факту можна використовувати як легкий штурмовик. У всякому випадку, L-39ZA за "паспортними" характеристиками розрахований на бойове навантаження в 1100 кілограмів, має чотири вузли підвіски, на які можуть чіплятись блоки під некеровані реактивні снаряди або ж авіабомби. Крім цього, до складу озброєння L-39ZA входить також 23-мм двоствольна авіаційна гармата ГШ-23Л з боєзапасом в 150 пострілів.

За іншими характеристиками L-39ZA вцілому ідентичний базовому L-39C "Альбатрос".

Якщо виходити із даних The Military Balance 2023, то в Європі було два активні користувачі L-39ZA: Словаччина — два літаки в строю + 1 на зберіганні, Болгарія — загалом 6 літаків, усі зараз на модернізації. За даними з відкритих джерел, в Литві на зберіганні був один L-39ZA.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?