Україна отримає третій транш у рамках Ukraine Facility — термін
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримає третій транш у рамках Ukraine Facility — термін

European Comission
єс

Євросоюз надасть Україні 1,9 млрд євро вже наступного тижня. Допомогу передають у рамках програми на 50 млрд євро.

Головні тези:

 

  • Програма надання макрофінансової допомоги на 50 млрд євро розрахована на чотири роки.
  • Україна повинна дотримуватися певних умов, включаючи захист прав людини та демократичні принципи, для отримання фінансування.
  • Лідери ЄС планують проводити щорічні дебати за програмою та можуть розглянути перегляд фінансової рамки через два роки.
  • За орієнтованим планом, Україна може отримати до 16 млрд євро у 2024 році в рамках Ukraine Facility.

Україна отримає 1,9 млрд євро від ЄС у рамках Ukraine Facility

Щодо Ukraine Facility: Україна отримає 1,9 млрд євро попереднього фінансування наступного тижня, а наступні два регулярні платежі можуть відбутися пізніше восени, — повідомив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Домбровскіс нагадав, що у рамках Конференції з відновлення України в Берліні підписали “гарантійну угоду з міжнародними фінансовими інститутами та банками розвитку країн-членів ЄС” на суму 1,4 мільярда євро.

За його словами, ЄС має намір запустити пілотний проєкт у рамках InvestEU, який дозволить експортно-кредитним агентствам надавати підтримку підприємствам у торгівлі з Україною.

Україна вже отримала два транші у рамках Ukraine Facility. У березні ЄС переказав 4,5 мільярда євро, а у квітні — 1,5 мільярда євро.

Програма Ukraine Facility

Лідери ЄС 1 лютого домовилися виділити Україні макрофінансову допомогу на 50 мільярдів євро. Програма розрахована на чотири роки.

Україна отримуватиме кошти за дотримання низки передумов: продовження демократичних механізмів, включно з багатопартійною парламентською системою і верховенством права, гарантування поваги до прав людини, зокрема меншин. Україна уже схвалила план реформ, який дозволить отримувати фінансування за Ukraine Facility.

Лідери ЄС щороку проводитимуть дебати за програмою, а за два роки вони можуть запропонувати Єврокомісії перегляд усієї багаторічної фінансової рамки.

За орієнтовним планом виплат у 2024 році Україна отримає 16 мільярдів євро, у 2025 — 12,5 мільярда євро, у 2026 — 7,25 мільярда євро, а в 2027 — 2,5 мільярда євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?