Україна перехопила в РФ лідерство у використанні дронів
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перехопила в РФ лідерство у використанні дронів

Дрон ЗСУ
Джерело:  Forbes

Під час анексії Криму злочинна армія РФ вміло використовувала БпЛА та засоби РЕБ для ударів по позиціях українських військових, займаючи лідерську позицію у розробці та використанні цих засобів. 

Головні тези:

  • Україна позбавила домінування РФ у використанні безпілотників та систем радіоелектронної боротьби після початку вторгнення на її територію.
  • Українські військові ведуть успішні операції з використанням дронів для пошуку та ударів по позиціях окупантів, набуваючи перевагу на полі бою.
  • Українська оборонна промисловість розбудовується, переорієнтовуючи компанії на виробництво військових технологій та випереджаючи російську в цих галузях.
  • Росія має проблеми з масштабним виробництвом сучасних систем, утримуючись на застарілому обладнанні та обмеженій підтримці.
  • Україна отримує підтримку від західних союзників у виготовленні та розгортанні новітніх технологій, що дає їй перевагу у конфлікті з РФ.

Як Україні вдалось перехопити у РФ лідерство у застосуванні БпЛА та засобів РЕБ

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну окупаційна армія РФ втратила перевагу у застосуванні БпЛА та РЕБ.

Світовим лідером у галузі виробництва і застосування БпЛА та РЕБ стала Україна.

Наразі українські та російські виробники дронів та РЕБ ведуть боротьбу за інновації, розробку і впровадження кращих технологій, які дадуть військовим переваги на полі бою.

Україна змогла випередити Росію в процесах розвитку, що дозволило їй швидше розгорнути більш досконалі системи, досягнувши переваги в цих технічних сферах.

Зазначається, що успіх ЗСУ у контрнаступі на Курщині підтверджує перевагу у розробці та використанні дронів та систем РЕБ.

Журналісти посилаються на інформацію, згідно з якої просування ЗСУ у той чи інший район на Курщині проходить із використанням систем РЕБ для виведення з ладу дронів окупаційної армії РФ.

Україна захопила лідерство у використанні БпЛА та РЕБ
дрон ЗСУ

Після цього українські військові розгортають рої власних дронів для пошуку цілей і ударів по позиціях російських окупантів.

Після цих ударів вперед висуваються сухопутні підрозділи. Такі дії систематично повторюються, що дає змогу українським військовим брати під контроль та утримувати території на Курщині.

Між тим спроможності російських окупантів у використанні БпЛА та РЕБ суттєво зменшились.

Хоча російські безпілотники і системи радіоелектронної боротьби все ще потужні та ефективні, вони мають менший вплив на полі бою, оскільки Україна взяла на озброєння нові технології і тактику.

У чому полягає перевага України над РФ у виробництві та використанні БпЛА та РЕБ

Дослідні з RAND зазначають, що тривалі проміжки часу на розробки систем заважають здатності міноборони країни-агресорки впроваджувати досягнення комерційних технологій.

Україна ж навпаки розбудовує свою оборонно-промислову базу, забезпечує міцні зв'язки між комерційним та оборонним секторами.

Велика кількість компаній які до війни займалися комерційними технологіями, переорієнтувалися на розробку військової техніки.

Наразі в Україні зареєстровано близько 200 компаній, що виробляють військові безпілотники, і 50 компаній, що спеціалізуються на системах радіоелектронної боротьби.

У Росії від самого початку були проблеми із масштабним виробництвом.

Значна частина російських  виробничих потужностей зосереджена на продажі за кордон старих систем, а не на виробництві найсучаснішого обладнання для своїх збройних сил.

До війни лише обмежена кількість підрозділів була оснащена модернізованими системами, в той час як більшість все ще покладалася на застаріле обладнання радянських часів.

Україна також отримує вигоду від постійного потоку нових систем і технологій, що надаються її західними союзниками, що зміцнює її розвиток і виробничі можливості.

На противагу цьому, можливості Росії були обмежені торговельними ембарго, запровадженими західними країнами після вторгнення в Україну.

Хоча Росія продовжує отримувати критично важливі поставки з Китаю, Ірану та від інших партнерів, вона все ще стикається зі значним дефіцитом у багатьох ключових сферах.

Протягом останніх 30 місяців українські та російські розробники разом зі своїми міжнародними партнерами змагалися за першість у технологіях безпілотних літальних апаратів та радіоелектронної боротьби, які виявилися вирішальними у цьому конфлікті.

Хоча Росія спочатку мала перевагу в цих галузях, з того часу вона втратила своє домінування.

Натомість здатність України швидко впроваджувати інновації, виробляти і розгортати велику кількість нових технологій дала їй перевагу, дозволивши випередити Росію в цих критично важливих сферах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?