Україна планує повернути з ЄС чоловіків, які незаконно виїхали з країни — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна планує повернути з ЄС чоловіків, які незаконно виїхали з країни — відео

Чоловіки
Джерело:  Радіо Свобода

Україна веде переговори з країнами Європейського Союзу щодо можливості повернення з-за кордону чоловіків, які нелегально перетнули кордон. 

Головні тези:

  • Зараз Європейський Союз не планує повертати чоловіків, які незаконно втекли з України.
  • Щоденно на спробах незаконно перетнути кордон затримують “десятки людей”, проте статистику у МВС відмовляються розголошувати.
  • Обговорення щодо повернення військовозобов'язаних осіб знаходить відгук у країнах ЄС та США, проте Україна поки не планує примусово повертати чоловіків призовного віку.
  • Питання повернення чоловіків, які незаконно виїхали з України,  залишається актуальним у контексті співпраці між Україною та країнами Європейського Союзу.

Наразі країни ЄС не планують повертати чоловіків, які втекли з України

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Ми ведемо консультації з нашими колегами з Європейського Союзу, ці переговори будуть тривати й надалі, — запевнив Клименко. 

За словами міністра, нині країни ЄС здебільшого не планують повертати таких громадян.  

Він розповів, що щодня на спробах незаконно перетнути кордон затримують «десятки людей». Проте очільник МВС відмовився назвати статистику за весь час повномасштабної війни — наголосив, що «цифри закриті».

Водночас на припущення журналістки щодо «десятків тисяч» чоловіків Клименко відповів, що це «завищена цифра».

Дискусії про повернення чоловіків із-за кордону

У квітні президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Після того українські консульства перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг.

Щоправда, згодом послуги відновили. Однак на тлі тимчасового обмеження у країнах Заходу виникли обговорення щодо можливості повернення військовозобов’язаних українців додому.

Зокрема, у Польщі заявили, що можуть допомогти Україні повернути таких чоловіків, проте питання «неоднозначне», тому Варшава чекала ініціативи від Києва. У Литві так само підтримали повернення в Україну військовозобов’язаних чоловіків. Там вважали за потрібне, щоб це питання обговорили на рівні ЄС.

Водночас США пояснили, що не мають жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних.

Зрештою Україна оголосила, що не планує примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?