Україна планує замінити транзит російського газу на азербайджанський — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна планує замінити транзит російського газу на азербайджанський — Зеленський

Володимир Зеленський
Джерело:  Bloomberg

Володимир Зеленський заявив, що Україна не хоче продовжувати газовий контракт із Росією, щоб Москва не заробляла гроші в Україні.

Головні тези:

  • Президент Володимир Зеленський вказав, що мета цього рішення - не допустити, аби Росія заробляла гроші на Україні.
  • Україна працює над угодою з постачання азербайджанського газу до ЄС для збереження ролі транзитної країни.
  • Прийняття рішення про заміну газу за допомогою азербайджанських поставок сприятиме енергетичній безпеці не лише України, а й західних партнерів у регіоні.

Україна не продовжуватиме газовий контракт із Росією

Україна проводить переговори щодо постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу, щоб зберегти роль транзитної країни і допомогти західним сусідам у питаннях енергетичної безпеки. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Зараз розглядаються альтернативні кроки, як ми можемо використовувати трубопровід з іншим постачальником газу, іншою країною. Переговори ведуться.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

Президент України

Він заявив, що Україна не хоче продовжувати газовий контракт із РФ, щоб Росія не заробляла гроші в Україні.

Зеленський уточнив, що над питанням можливого транзиту азербайджанського газу до ЄС працюють члени уряду, і додав, що угода про заміну російського газу азербайджанськими поставками — "одна з пропозицій", які зараз обговорюються.

США випередили РФ у постачанні газу до Європи

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року Москва скоротила постачання трубопровідного газу в Європу, і регіон збільшив імпорт СПГ, а основним постачальником стали США.

У вересні 2022 року США обігнали Росію як постачальника газу в Європу, і з 2023 року на них припадає приблизно п'ята частина поставок.

У середині 2022 року Росія припинила постачання газу трубопроводами, що з'єднують її з північно-західною Європою, але продовжує постачати його через Україну і Туреччину.

У травні на обсяги поставок вплинули разові чинники, зокрема перебої в роботі великого американського підприємства з експорту СПГ, а в червні Росія відправила більше газу через Туреччину напередодні запланованих ремонтних робіт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?