Україна розриває космічну угоду з СНД
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна розриває космічну угоду з СНД

Україна розриває космічну угоду з СНД
Джерело:  online.ua

На рівні українського Кабінету міністрів у середу, 4 серпня, було ухвалено рішення про розрив угоди з СНД, яка стосується співпраці у дослідженнях космічного простору.

Джерело: урядове засідання

Згідно з офіційними даними, угоду визнали застарілою для сьогодення, оскільки вона втратила своє практичне значення й не відповідає сучасному стану співпраці між державами.

Під час засідання в уряді підтримали указ українського президента Володимира Зеленського щодо припинення чинності Угоди про спільну діяльність з дослідження й використання космічного простору. Її підписали на тлі розвалу СРСР 30 грудня 1993 року в Мінську.

У постанові говориться, що угоду було спрямовано на регулювання ключових засад, які пов’язані з веденням державами-учасницями угоди спільної діяльності у космосі. Підґрунтям для такої співпраці були міжнародні програми, розробка та втілення яких координували на рівні Міждержавної ради з космосу.

Україна та СНД

Українська сторона взяла систематичний курс на вихід з цього міжнародного формату й відповідних угод, які не мали б сенсу без причетності до СНД, ще 2014 року. З того часу Кабмін регулярно проводить відкликання тієї чи іншої угоди.

Співпрацю в межах СНД від моменту початку російської агресії фактично замінили співпрацею з країнами Євросоюзу. Наразі саме держави цієї співдружності стали станом на 2021 рік головними торговельними партнерами України.

Україна та космічні дослідження

Президент Зеленський останніми роками оголосив, що бажав би повернення України у космос як повноцінного учасника досліджень. До 30-річчя Незалежності України зокрема було ухвалено рішення про відправку супутника - він має стати першим для держави самостійним таким проєктом.

Наявність подібних космічних апаратів не лише сприятиме вирішенню широкого спектра завдань, як в інтересах економіки, так і силових структур, а й дозволить зекономити бюджетні кошти, які сьогодні витрачаються на закупівлю послуг, що надаються подібними апаратами закордоном, вважають в уряді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?