Україна та Румунія уклали угоду про гарантії безпеки
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна та Румунія уклали угоду про гарантії безпеки

Офіс Президента України
румунія

Президент України Володимир Зеленський та його румунський колега Клаус Йоханніс підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами.

Головні тези:

  • Підписана угода між Україною та Румунією передбачає надання Румунією системи Patriot та підтримку Києва впродовж 2022-2024 років.
  • Особливі пункти співпраці включають розмінування Чорного моря та надання підтримки через ЄС і НАТО.
  • Угода також передбачає допомогу Румунії у навчанні українських пілотів та підтримку у галузі оборонної промисловості.
  • Україна підписала подібні угоди вже з 23 країнами, втім, кожна угода має свої особливості в залежності від партнера.
  • Ці угоди сприяють зміцненню безпеки та співробітництву в регіоні, що є ключовим для України у контексті сучасних викликів і загроз.

Україна та Румунія підписали угоду про гарантії безпеки

Згідно з договором, Румунія:

  • надасть Україні систему Patriot;

  • підтримуватиме Київ з тією ж динамікою, що й упродовж 2022-2024 років;

  • сприятиме швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України.

Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти Європейського союзу (ЄС) і НАТО, — додає Офіс президента.

Зокрема Бухарест допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів й надаватиме підтримку оборонній промисловості нашої країни.

Також є блоки в угоді, які стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України.

Гарантії безпеки України

Україна підписала угоду про двосторонні безпекові угоди вже з 23 країнами. Договір передбачає широкий спектр заходів підтримки Києва. Зокрема у військовій, економічній та гуманітарній сферах. Також є окремі пункти, втім, усе залежить від спроможностей партнера.

27 червня України підписала договори з ЄС, Литвою та Естонією. Вчора ж, 11 липня, угоду було укладено з Люксембургом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?