Україна та США узгодили план дій у разі вторгнення Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна та США узгодили план дій у разі вторгнення Росії

Україна та США узгодили план дій у разі вторгнення Росії
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з президентом США Джо Байденом та держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Глава українського МЗС озвучив їм два плани офіційного Києва на випадок вторгнення Росії. У свою чергу, Блінкен і Байден запевнили, що США готові швидко і рішуче реагувати у разі подальшої агресії РФ проти України.

Джерело: брифінг Кулеби та Блінкена, сайт МЗС України, Держдеп США

Кулеба провів переговори з Байденом у Білому домі

Зустріч Кулеби та Байдена відбулася до виступу президента США, в якому він оголосив про нові санкції проти Росії. Важливо відзначити, що цією зустріччю Байден продемонстрував вагу українського питання, оскільки вкрай рідко особисто зустрічається з міністрами закордонних справ, які прибувають до Вашингтона.

Сьогодні президент США зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, щоб підтвердити прихильність Сполучених Штатів до суверенітету та територіальної цілісності України, а також проінформувати його про реакцію США на дії Росії, - повідомили в Білому домі.

Кулеба також повідомив, що Байден запевнив його у готовності США до подальших швидких та рішучих кроків на тлі ескалації агресивних дій з боку РФ.

Про що домовилися Кулеба та Блінкен

Після переговорів із Байденом глава МЗС України зустрівся із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. За підсумками зустрічі, вони дали спільну прес-конференцію, на якій озвучили узгоджений план дій на тлі загрози вторгнення Росії в Україну.

Блінкен назвав загрозу, яка нависла над Україною з боку Росії, найбільшою для всієї європейської безпеки за останні десятки років.

Путін хоче відродити імперію чи забезпечити нейтралітет країн, що оточують Росію. Тому питання вступу України до НАТО – це просто відмовка. Насправді йдеться про бажання Путіна контролювати Україну. Ми не приймаємо таку позицію, – наголосив держсекретар США.

Він також відповів на запитання, що робитимуть США, якщо Росія почне артилерійські та ракетні удари по Україні. Блінкен заявив, що тоді Росія зіткнеться з масштабними наслідками, які включатимуть потужні фінансові та економічні санкції, а також посилення НАТО та допомогу Україні.

У свою чергу Кулеба повідомив, що вони з Блінкеном домовилися розпочати програму, подібну до ленд-лізу, який діяв під час Другої світової війни. Подібна програма передбачає постачання США союзникам бойових припасів, техніки, продовольства, медичного обладнання та ліків, стратегічної сировини, включаючи нафтопродукти. Також програма ленд-лізу надавала президенту США повноваження допомагати будь-якій державі, чия оборона визнавалася життєво важливою для його країни.

Брифінг Кулеби та Блінкена - відео

Кулеба озвучив план Києва на випадок вторгнення Росії

У ході прес-конференції Кулеба додав, що Україна має план А і план Б на тлі нового витка російської агресії.

План А полягає в тому, щоб використовувати всі інструменти дипломатії для стримування Росії та запобігання подальшій ескалації. А якщо це не вдасться, план Б — боротися за кожний дюйм нашої землі, за кожне місто та кожне село. Битися до перемоги, звісно, — наголосив міністр.

Відповідаючи на запитання журналістів, Кулеба уточнив, що Україна не планує евакуацію мешканців Маріуполя чи Харкова.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?