Україна успішно витісняє Росію ще з одного ринку у Туреччині
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна успішно витісняє Росію ще з одного ринку у Туреччині

соняшник
Джерело:  online.ua

Україна почала активно експортувати соняшник у Туреччину. На цьому тлі обсяги виробництва соняшникової олії всередині країни зросли, а обсяги імпорту знизилися. 

Росія поступово втрачає Туреччину як ринок збуту

Що важливо розуміти, саме Туреччина протягом останніх кількох років була головним покупцем соняшникової олії російського виробництва.

Однак 2 роки тому, після відкриття "зернової угоди", Україна стала активно експортувати в регіон соняшник.

Про це заявляє виконавчий директор Масложирового союзу РФ Михайло Мальцев.

Він також звертає увагу на те, що Анкара переключилася на ввезення олії з України, яка демпінгувала на ринку до кінця 2023 року.

Попри це, Туреччина залишається на третьому місці за обсягами імпорту олійно-жирової продукції з РФ.

Минулого року Україна стала активніше захищати сектор переробки, постачаючи за кордон менше соняшнику. У Туреччині ж урожай цієї культури скоротився через землетруси та несприятливі погодні умови. Тому країна купуватиме більше продукції за кордоном, — заявив Мальцев.

Окрім того, наголошується, що Туреччина скоротила закупівлю соняшникової олії з країни-агресорки приблизно на 33%.

Що важливо знати про українську агропродукцію

Нашій країні вдається нарощувати імпорт агропродукції, навіть попри повномасштабну війну з Росією.

Протягом минулого року в Україну було ввезено агропродукції на 7,1 млрд дол., що майже на 13% більше, ніж у 2022 році, коли цей показник склав 6,3 млрд дол.

До того ж у 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022 року, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі й ставши максимальною за часи незалежності нашої держави.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?