У Польщі хочуть обмежити імпорт цукру та олії з України
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі хочуть обмежити імпорт цукру та олії з України

Олія
Джерело:  Polskie Radio

Запровадження ПДВ хоча б на 8% на олію, яка може надходити з України, обговорюють наразі у Польщі. Також постало питання про часткову заборону імпорту українського цукру до країни.

У Польщі обговорюють нові обмеження на ввезення товарів з України

Заступник польського міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак оголосив, що клопотатиме про мінімум 8% ПДВ на українську олію та про обмеження ввезення цукру до Польщі вже на цьому тижні.

Про це повідомило Polskie Radio.

Ми аналізуємо те, що відбувається. У Міністерстві сільського господарства не було відповідного підрозділу, який би аналізував на постійній основі, скільки і яких товарів надходило до Польщі. Сьогодні ми аналізуємо це раз на тиждень, надходять повні дані, наприклад, скільки замороженої малини надійшло цього року, — сказав Колодзейчак.

За його словами, цього року з України вже надійшли кілька сотень тонн замороженої малини.

Фактурна ціна замороженої малини становить 1 євро 15 центів, що менше 5 злотих. У Польщі за таку суму невигідно вирощувати сирі овочі. Я на це не згоден, ми будуємо польське виробництво і обмежуємо імпорт, — зазначив заступник міністра.

Він додав, що планує клопотати про запровадження ПДВ хоча б на 8% на олію, яка може надходити з України до Польщі.

Чому це має бути ставка 0%, яка призначена для польських виробників і польських споживачів, щоб виробництво тут було прибутковим? — сказав Колодзейчак.

Заступник міністра анонсував, що також агітуватиме за обмеження на імпорт українського цукру.

Можу вас запевнити, що, швидше за все, цього тижня я висловлюся за введення обмежень на імпорт цукру до Польщі, — додав Колодзейчак.

Міхал Колодзейчак

Міхал Колодзейчак

Замміністра

Проблема з імпортом української агропродукції до Польщі

4 лютого вранці міністр сільського господарства Чеслав Секерський відвідав польсько-українські пункти пропуску Корчова та Медика. Він заявив, що перевірка на кордоні виявила надмірний імпорт агропродукції з України.

За його словами, перевірки показали необхідність посилення ветеринарної інспекції та залучення додаткових ветеринарів.

Між тим, польські фермери невдоволені пропозицією Єврокомісії ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Вони планують нову блокаду кордону 9 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?