Українці на території ЄС зіткнулись із важким вибором — NYT
Категорія
Україна
Дата публікації

Українці на території ЄС зіткнулись із важким вибором — NYT

Українці в ЄС
Джерело:  The New York Times

Українські переселенці на території країн ЄС наразі зіткнулись із важким вибором, чи повертатись додому, де триває розв'язана Кремлем злочинна війна, чи остаточно залишатись жити у Європі. 

Що відомо про ситуацію із українськими переселенцями у ЄС

Серце каже повернутися назад. Але я хочу найкращого майбутнього для своєї дочки, - пояснює журналістам видання ситуацію 37-річна Ірина Хомич, яка із 8-річною донькою наразі перебуває на території Німеччини.

У матеріалі видання також зазначається, що останнім часом громадська думка у суспільному просторі ЄС наповнена негативом стосовно іммігрантів, однак влаштування українців влада країн ЄС вважає успішним кроком.

Наприклад, у Німеччині заявили про бажання запропонувати українським біженцям довгострокове майбутнє в країні без прив’язки до подій в самій Україні.

Однак автори матеріалу підкреслюють, що країни ЄС не стали для українських переселенців повноцінним другим домом.

Зокрема, цьому завадили проблеми із працевлаштуванням у країнах ЄС. У Німеччині лише один з п’яти українців знайшов роботу через потужну бюрократичну систему.

Якщо ти проживаєш у тимчасовому помешканні для біженців і не маєш "приватної" адреси, твою дитину не візьмуть до школи, а залишити її без нагляду неможна, найняти няньку – дорого. Переїхати в орендоване житло теж можуть дозволити собі далеко не усі – знову ж таки дорого, - зазначають автори матеріалу.

Що відомо про бажання значної кількості українських переселенців залишитись жити в ЄС

Однак попри складнощі, все більше українських переселенців починають сприймати країни ЄС у якості другого дому.

Журналісти видання наводять приклад 25-річної Валерії Михайлової. Жінка сама родом з Донецька і побачила війну ще у підлітковому віці.

Зараз вона в Німеччині зі своєю 8-річною донькою та бойфрендом-мароканцем, якого зустріла в Харкові. Тепер пара має намір відкрити власну кондитерську в Берліні.

Я дуже-дуже сумую за Україною, але я починаю проживати свою молодість, - пояснює жінка.

Мер німецького міста Фрайбург, яке прийняло більше українських біженців ніж уся Франція, розповів, що після покращення стратегічної ситуації для України на фронті в минулому році багато українців поїхало додому, але чимало лишилися.

Перші 8, 10, 12 місяців вони більше чекали і думали: "Потім ми повернемося, ми побудуємо нову Україну після війни". Але зараз вони вивчають німецьку мову і шукають роботу, - зазначив мер міста Мартін Горн.

За його словами, українці наразі стикаються із важким вибором, пов’язаним із бажанням повернути додому.

Однак він також зазначив, що українці у місті стали цінним активом та можуть допомогти вирішити проблему дефіциту робочої сили.

Вони нам потрібні, - наголосив Горн.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?