Українка Галай підкорила одну з найвищих гір Гімалаїв
Категорія
Спорт
Дата публікації

Українка Галай підкорила одну з найвищих гір Гімалаїв

Галай
Джерело:  Champion

Вранці 12 квітня українка Ірина Галай у супроводі гіда Мінгма піднялась на найвищу точку гірського масиву в Гімалаях на території Непалу — гору Аннапурна висотою 8 091 метр.

Українка підкорила гору Аннапурна

Ірина Галай з Мукачева піднялася на одну з найвищих гір світу.

12 квітня 2024 року мешканка міста Мукачево Закарпатської області України Ірина Галай здійснила своє перше сходження за час повномасштабної війни.

Разом із гідом Мінгма вона підкорила одну з найнебезпечніших гір світу, розміщену в Гімалаях на території Непалу — вершину Аннапурна висотою 8 091 м (що робить її десятою найвищою вершиною у світі й одним зі 14 восьмитисячників).

Ця гора вважається одним із найбільш небезпечних восьмитисячників у світі, оскільки рівень смертності за всі роки сходжень на неї альпіністів становить 22%.

Українка присвятила своє сходження Збройним силам України та жінкам, які служать у ЗСУ.

Вона зауважила, що нині у ЗСУ служить понад 60 тисяч жінок, що є вражаючою цифрою навіть для НАТО.

Ці жінки — мої героїні. Мене зачаровує їхні відвага, краса, сміливість та характер. Вони — неймовірні! Я присвячую це сходження їм і своїй країні, яка прямо зараз веде боротьбу за своє існування.

Ірина Галай

Ірина Галай

Альпіністка

Саме Ірина Галай у супроводі гіда Віктора Бобкова 18 травня 2016 року стала першою жінкою з України, яка підкорила "гору смерті" — найвищу вершину земної кулі Еверест.

Українці на Евересті: що відомо

Станом на травень 2023 року 35 українських альпіністів (включаючи шістьох жінок) здійснили 43 успішних сходжень на Еверест.

23 разів українські альпіністи підіймалися класичним маршрутом з південного боку (Непальська сторона) і 22 разів класичним маршрутом з північного боку (Тибетська сторона); 2 рази альпіністи пройшли новим, не стандартним маршрутом.

Першими українськими альпіністами на вершині Евересту були: Бершов Сергій (м. Мерефа, Харківська область), Туркевич Михайло (м. Донецьк) — вони здійснили сходження 4 травня 1982 року у складі Першої радянської гімалайської експедиції.

Першою жінкою з України на вершині Евересту стала Ірина Галай (м. Мукачеве) — вона зійшла на вершину 20 травня 2016 року.

Наймолодшим українцем на вершині Евересту є Ярослав Самсоненко (м. Суми) — він зійшов на вершину 19 травня 2023 року у свої 23 років та 1 день

Найстарішим українцем на Евересті був Бершов Сергій — він піднявся на вершину (це було його трете сходження на Еверест) 29 травня 2005 року у віці 58 років (дата народження: 31 березня 1947 року)!

Рекордсменом серед українських альпіністів є: Валентин Сипавін — він сходив на вершину 5 разів у 2017, 2018, 2019, 2021, 2023 роках (до 2021 року рекорд тримав за собою Сергій Бершов — він побував на вершині світу три рази ( у 1982, 2000 та 2005 роках)

Рекордсменкою серед жінок є: Антоніна Самойлова — вона сходила на вершину 2 раза: у 2022 та 2023 роках

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?