Українська зброя. Модернізована САУ "Богдана" вже працює на фронті
Категорія
Україна
Дата публікації

Українська зброя. Модернізована САУ "Богдана" вже працює на фронті

NAUDI
САУ Богдана

Одна з найвідоміших українських розробок у сфері ВПК, самохідна гаубиця 2С22 "Богдана", у покращеному вигляді відправлена ЗСУ – з системою досилання боєприпасів.

Українську САУ “Богдана” модернізували

Українська самохідна артилерійська установка "Богдана" у модернізованому вигляді вже працює на фронті.

Про це повідомила "Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України" (NAUDI).

Одна з найвідоміших українських розробок у сфері ВПК, самохідна гаубиця 2С22 "Богдана", вже працює на фронті в модернізованому вигляді – з системою досилання боєприпасів, – йдеться в повідомленні.

У виробництві "Богдани" беруть участь Краматорський завод важкого верстатобудування та "Українська бронетехніка" – як субпідрядник.

З появою системи досилання вдвічі збільшується темп вогню САУ. Розрахунки гаубиці вже побували з нею на всіх ділянках фронту: від Харківщини до узбережжя Чорного моря, а зараз нищать окупантів в українських степах, – додали у NAUDI.

САУ “Богдана”: що відомо

2С22 «Богдана» – українська колісна 155-мм самохідна артилерійська установка . Перший прототип побудований на шасі КрАЗ-63221. Розробка розпочата щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

У 2022 році гаубиця отримала бойове хрещення у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний. В 2023 році офіційно прийнята на озброєння Збройних сил України.

Калібр 155 мм є стандартом для польової артилерії дивізійної ланки у НАТО, відмінним від калібру 152 мм, прийнятим у СРСР. Ідеї щодо можливості переходу України на артилерійський калібр 155 мм, що є стандартом для країн-членів НАТО, були озвучені командувачем РВіА генерал-майором В'ячеславом Горбильовим у 2017 році.

26 січня 2023 року міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що ще навесні 2022 року було профінансовано серійне виробництво установок.

В лютому 2023 року проєкт оновленої САУ було продемонстровано на міжнародній виставці IDEX-2023 в Абу-Дабі. Було заявлено про можливість вибору 6×6 або 8×8 шасі для замовника, а саме Tatra 815, КрАЗ або MAN.

У червні-липні 2023 року зафіксовано відеопідтверження фактичного застосування оновленої САУ, на яких фігурують щонайменше дві нові установки.

У серпні 2023 року генеральний директор компанії «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас заявив, що САУ виготовляється серійно одразу у двох варіантах. Ймовірно, йдеться про два шасі: МАЗ-6317 та Tatra 815-7[34].

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?