Українські полярники показали рожеве "НЛО" над Антарктидою — фото
Категорія
Світ
Дата публікації

Українські полярники показали рожеве "НЛО" над Антарктидою — фото

Українські полярники показали рожеве "НЛО" над Антарктидою — фото
Джерело:  online.ua

Українські метеорологи на станції "Академік Вернадський" спостерігали одразу за кількома рідкісними явищами погоди. Серед них перламутрові хмари та рожеві "НЛО".

Джерело: НАНЦ

Полярники показали незвичні види хмар

Українські полярники розповіли, що зранку помітили на небі сочевицеподібні хмари, які є овальними, витягнутими по-горизонталі, з рівними чітко окресленими краями.

Фото: Дмитро Кричун

Вони мають яскравий білий колір, іноді з різнокольоровим сяянням, і часто накладаються одна на одну, неначе стос тарілок. Тож наші полярники жартують, що це антарктичні НЛО, адже вони схожі на космічний корабель прибульців.

До того ж такі типи хмар не рухаються, а неначе “зависають” в одній точці.

Фото: Дмитро Кричун

Тож поки вони висіли над "Вернадським", сонце опустилося над горизонтом, "підсвітивши" небо в рожевий колір.

Фото: Дмитро Кричун

Більше того, пополудні на небосхилі "проявилися" перламутрові хмари.

Вони дуже тонкі, тож на тлі розсіяного світла їх фактично не видно. А от під час заходу сонця, коли воно опускається на кілька градусів нижче горизонта, світло відбивається від кристаликів льоду в хмарах таким чином, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і “фарбує” хмари в різні кольори.

Вчені зазначають, що перламутрові та сочевицеподібні хмарив Антарктиді можна побачити нечасто, оскільки для їхньої появи треба специфічні погодні умови, які бувають здебільшого взимку.

Також для формування обох видів хмар потрібні "перешкоди", які оминатиме потік повітря, наприклад гірські хребти.

Однак, варто відзначити, що ці хмари належать до різних шарів атмосфери: сочевицеподібні, як і більшість хмар, живуть у "вологій" тропосфері й складаються переважно з води, а перламутрові – у "сухій" стратосфері й складаються з кристаликів льоду Тож мрія метеорологів 28-ї УАЕ вже частково здійснилася Чому частково? Бо вони ще чекають на білу веселку, міражі, паргелій та інші цікаві явища.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?