Український фільм "Степне" став переможцем кінофестивалю у Трієсті
Категорія
Культура
Дата публікації

Український фільм "Степне" став переможцем кінофестивалю у Трієсті

Trieste Film Festival
Врода

Перший повнометражний фільм Марини Вроди "Степне" став найкращою стрічкою на 35-му кінофестивалі у Трієсті та отримав приз глядацьких симпатій.

Фільм “Степне” тріумфував на фестивалі у Трієсті

Українська режисерка Марина Врода стала переможницею кінофестивалю у Трієсті з фільмом-дебютом “Степне”.

Про це йдеться на офіційній сторінці кінофестивалю.

Приз Трієста отримує фільм режисерки-дебютантки, який особливо вразив нас своїм меланхолійним зображенням життя села, що зникає, болю та зниклих надій, поданих водночас із ніжністю та правдиво, – зазначено в мотиваційній частині рішення журі.

"Степне" – це історія кількох днів життя літнього чоловіка, який приїжджає в українське село Степне, щоб доглядати за своєю мамою при смерті.

Момент прощання та зникнення дуже цікавить мене, оскільки я спостерігаю, як відходить частина минулого моєї країни та минулого моїх батьків. Зникома природа старих українських сіл, люди, які ще живуть там, але поза системою – все це несе в собі красу вмирання, що вражає, – пояснювала режисерка.

У 2023 році стрічка також отримала нагороду за найкращу режисерську роботу на Міжнародному кінофестивалі у Локарно (Швейцарія).

Інші нагороди фестивалю у Трієсті

У межах фестивалю на форумі копродукції WEMW 2024 також нагородили:

  • документальний проєкт "Блакитний светр із жовтою діркою" продюсерки Олени Саулич і режисерки Тетяни Ходаківської, що отримав EWA Network’s Award for Equality & Inclusion (приз за рівність та інклюзію);

  • проєкт "Татова колискова" режисерки Лесі Дяк, що у секції Last Stop Trieste отримав премію HBO Europe;

  • проєкт короткометражного фільму Unavailable Кирила Земляного, що виграв HAVC & MIDPOINT Development Award.

Міжнародний кінофестиваль у Трієсті – італійський кінофестиваль, присвячений кінематографу Центральної та Східної Європи. Його проводять із 1998 року з метою розвитку культурних обмінів.

Окрім офіційної конкурсної програми з 2010 року проводять форум When East Meets West, який залучає кінопрофесіоналів з усієї Європи

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?