Урсула фон дер Ляєн може не переобратися на пост глави Єврокомісії — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Урсула фон дер Ляєн може не переобратися на пост глави Єврокомісії — Politico

фон дер Ляєн
Джерело:  Politico

Переобрання Урсули фон дер Ляйєн на посаду голови Європейської комісії може опинитися під питанням у зв'язку зі зростанням в ЄС популярності правих партій.

Чому Урсулу фон дер Ляєн можуть не переобрати на пост глави Єврокомісії

Як повідомляється, у 2019 році Урсулу фон дер Ляйєн підтримала коаліція проєвропейських партій ЄС, проте навіть це забезпечило їй "незначну більшість у 383 голоси", при мінімумі в 374.

За оцінкою видання, через зростання популярності ультраправих партій по всій Європі діюча глава Єврокомісії може зіткнутися з труднощами при переобранні.

Так, французький депутат Європарламенту заявив, що на виборах "може статися справжній сюрприз" для глави ЄК. За його словами, якщо проєвропейська коаліція не отримає більшості, то "тема фон дер Ляйєн просто перестане існувати".

Як повідомив Politico неназваний європейський дипломат, фон дер Ляйєн "безперечно, лідирує серед інших претендентів на цю посаду, але з такими результатами опитувань європейських партій ще дуже рано говорити про те, чи буде вона переобрана".

Фото — politico.eu

Раніше Politico повідомляло про невдоволення високопосадовців ЄС, які обурюються через самоврядність голови Єврокомісії, яка все частіше виходить за межі посадових обов'язків. Як зазначається, фон дер Ляйєн не консультується з главами країн Євросоюзу перед ухваленням важливих політичних рішень.

За оцінками видання, невдоволення у столицях ЄС може загрожувати шансам голови Єврокомісії на переобрання на другий термін після чергових виборів до Європарламенту, які заплановані на 6 червня 2024 року.

У ЄС зроблять все можливе, щоб Орбан не став тимчасовим главою Євроради

За словами журналістів, така активність у пошуку наступника Мішеля можна пояснити небажанням Брюсселя допустити угорського прем’єра Віктора Орбана до керівництва Європейською Радою.

Станом на сьогодні навіть обговорюється варіант призначення тимчасового кандидата.

Попри це, у ЄС не вірять в те, що Маріо Драгі може згодитися на тимчасову роль.

Серед інших кандидатів на посаду голови Європейської ради — нинішні прем'єр-міністри Іспанії Педро Санчес та Данії Метте Фредеріксен. На відміну від Драгі, обидва лідери пов'язані з великими європейськими політичними партіями, що є важливим фактором при призначеннях в ЄС.

За словами інсайдерів видання, відсутність партійної приналежності у Драгі може стати серйозною проблемою для нього на європейській політичній арені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?