В Африці фіксують спалах смертельно небезпечного вірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Африці фіксують спалах смертельно небезпечного вірусу

У Руанді спалах вірусу Марбург
Джерело:  Bloomberg

В африканській Руанді фіксують спалах вірусу Марбург, серед симптомів якого блювота і кровотеча. Відомо, що від інфекції померло вже 9 людей. 

Головні тези:

  • У Руанді зафіксовано спалах смертельно небезпечного вірусу Марбург, від якого померло вже 9 людей.
  • Симптоми вірусу Марбург включають блювоту, кровотечу, летаргію, головні болі, блювання і діарею.
  • Заходи запобігання включають обмеження учасників похорон та ізоляцію інфікованих пацієнтів.
  • Згідно з прогнозами експертів, хвороба Х може стати новою пандемією, набагато небезпечнішою за COVID-19.
  • Представники ВООЗ попереджають про можливу загрозу пандемії через інфекції, що передаються від тварин до людей.

Що відомо про спалах вірусу Марбург у Руанді

За даними міністерства охорони здоров'я, в Руанді зафіксовано дев'ять смертей в результаті першого спалаху вірусу Марбург і підтверджено, що 18 пацієнтів перебувають в ізоляції, — підкреслюють журналісти видання.

Підкреслюється, що серед загиблих переважно працівники системи охорони здоров’я із відділення інтенсивної терапії у столиці Кігалі.

Для запобігання поширенню вірусу, влада Руанди обмежила до півсотні кількість людей, які можуть брати участь у похороні.

У Руанді на території Африки зафіксували спалах вірусу Марбург
Лікарі

Журналісти видання зазначають, вірус Марбург викликає важку геморагічну лихоманку і вбиває близько 88% інфікованих.

Серед симптомів, летаргія, лихоманка, сильні головні болі, блювання і діарея.

Наприкінці першого тижня хвороби у багатьох пацієнтів серед симптомів з’являється кровотеча.

Зокрема, у важких випадках може йти кров із носа, ясен та очей. Поява крові в блювотних масах, сечі та калі говорить про внутрішню кровотечу.

Захворювання було вперше виявлено майже шість десятиліть тому, коли спалахи сталися одночасно у лабораторіях у Марбурзі та Франкфурті в Німеччині, а також у столиці Сербії Белграді. Інші недавні спалахи сталися в Уганді, Гані та Танзанії, — зазначається у матеріалі видання.

Що відомо про загрозу нової пандемії внаслідок хвороби X

За словами доктора медичних наук у професора Ольги Голубовської, на сесвітньому економічному форумі в Давосі обговорювалась загроза поширення нової пандемії внаслідок так званої “хвороби Х”. 

Епідеміолог також підтвердила прогноз Комітету з моніторингу та прогнозування ризиків для здоров'я Франції, у якому серед найнебезпечніших хвороб протягом найближчих 5 років вказуються інфекції, які можуть передаватись від тварин до людей.

На Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі, які проходив у січні цього року, представниками ВООЗ було спрогнозовано, що людство постраждає від нової хвороби, на тлі якої COVID-19 здасться не такою страшною.

Про її появу стало відомо ще в 2018 році, коли ВООЗ включила хворобу Х в список захворювань, які необхідно досліджувати, щоб уникнути нової пандемії.

Зараз представники ВООЗ вважають, що хвороба Х може викликати в 20 разів більше смертей, ніж Covid-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?