В ЄС скликали екстрений саміт через події в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС скликали екстрений саміт через події в Афганістані

В ЄС скликали екстрений саміт через події в Афганістані
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі скликали проведення позачергового екстреного саміту, головною темою якого стане ситуація в Афганістані, де вихід міжнародної військової коаліції призвів до захоплення влади талібами та втечі президента.

Джерело: Twitter

За словами голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, відповідна зустріч учасників співдружності відбудеться вже у вівторок, 17 серпня.

“У зв'язку з останніми подіями в Афганістані і після інтенсивних контактів з партнерами в останні дні та години я вирішив скликати позачергову відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС у форматі Ради у закордонних справах для першої оцінки завтра вдень”, - уточнив він.

Боррель додав, що наразі Афганістан опинився на перехресті, де може обирати різні шляхи до подальшого розвитку. Важливо у цій ситуації вибрати правильний шлях для підтримки безпеки населення.

Водночас Євросоюз оприлюднив спільну заяву з приводу Афганістану, в якій закликав різні внутрішні сили до гарантування безпечного виїзду людям, які цього хочуть.

“З огляду на ситуацію, що погіршується обстановку в сфері безпеки, ми підтримуємо і працюємо над забезпеченням безпечного і впорядкованого виїзду іноземців та афганців, які бажають залишити країну, а також закликаємо всі сторони поважати і сприяти цьому процесу”, - говориться у ком’юніке.

До такої заяви окрім представників ЄС долучилися Австралія, Австрія, Канада, Франція, ФРН, Італія, Японія, Нідерланди, Катар, Південна Корея, Великобританія та інші.

Реакція ЄС на події в Афганістані

Ще до того, як таліби увійшли в столичний Кабул, а президент країни втік за кордон, віддав таким чином владу угрупованню ісламістів, офіційний Брюссель робив жорсткі заяви щодо війни.

“Якщо владу захоплять силою і відновлять Ісламський Емірат, "Таліба "зіткнеться з невизнанням, ізоляцією, відсутністю міжнародної підтримки, а також з перспективою продовження конфлікту і затяжною нестабільністю в Афганістані”, — заявили в ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?